Laseme meeste vaimse tervise luku tagant välja!

Anna-Kaisa Oidermaa
, kliiniline psühholoog, Peaasi.ee tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

MEESTE VAIMSET tervist on keerukas jutuks võtta. Vaimsest tervisest on ju niigi piinlik kõnelda: see on isiklik teema, millega kaasneb häbimärgistamise oht. Vaimse tervise hädad tähendavad meie ühiskonnas veel liiga sageli nõrkust. Need tekitavad hirmu ja arvatakse, et nendega peab ise hakkama saama. Mis siin ikka rääkida ja arutada, inimene tuleb saata vaimse tervise spetsialisti juurde ja küll tema vaatab, mis üldse teha annab.

Meeste vaimsest tervisest kõnelemine on suisa topelt tõkke taga: selle puhul paneb suu lukku ka mehe stereotüüp. Mees on murdumatu ning kui teda vaevab mõni tervisemure või tal on lihtsalt juba vanust üle keskmise, ei ole ta enam piisavalt mehine.

Kuidas saab mees hoida soolist identiteeti, kuid samal ajal elada kaua ja rahulolevana? Kuidas luua keskkond, kus mees saaks jääda meheks, kuid kanda hoolt oma tervise eest?

Oleme mittetulundusühingus Peaasjad tegelnud meeste vaimse tervise teemaga juba umbes aasta. Viidates sellele, et mehed võiksid murede korral abi otsida, riskin neid tembeldada mökudeks või vastutustundetuteks poisikesteks. Kui ma ütlen aga «Kuulan meest!», võivad sõbrannad seda halvaks panna, sest sellega eiraksin ma nagu aastakümneid kestnud võitlust naiste võrdsete õiguste eest.

Meeste vaimsest tervisest ei julgegi eriti rääkida: iga sõnaga on oht sattuda vastanduste või taktitundetuse eskaleeruvasse sasipuntrasse.

VÕTTES SIISKI julguse kokku, tahan kirjutada, miks on see teema oluline ja päevakajaline.

Noorte meeste puhul on siit ilmast lahkumise üks tõenäolisemaid põhjusi endalt elu võtmine. Lapsevanemana soovime lapsi kaitsta kõige ohtliku eest ja kõike õigesti teha. Selleks on miljon nippi ja reeglit, mida peab järgima: õige toitumine, õige kool, õige trenn... Samas on noore inimese heaolu aluseks esmalt elus olemine ja selle tagamiseks on vaimsele tervisele panustamine kindel võit.

Noored mehed võivad identiteedi ja mehisuse otsingutel sattuda kergemini äärmuslikesse liikumistesse, kus nad saavad end mugavalt välja elada või tunda kõige teravamaid tundeid. Soovi tõttu olla mehine võib sattuda ka kuritegevuse lainele ja vanglasse. Valdav enamik vangidest ongi meil ju mehed.

Poisid kukuvad mitu korda tõenäolisemalt koolist välja ja saavad enne seda ka kehvi hindeid. Selle tõttu on nad muutuvas majanduskeskkonnas haavatavamad ning võivad sattuda ebakindlasse finantsolukorda või üldse peaga töötamisele käega lüüa.

TÖÖEALISTE inimeste seas on suur hulk mehi, kelle töö tulemuslikkus on kahanenud õige abita jäänud depressiooni, ärevushäirete või muu vaimse tervise häda tõttu. Arvatavasti vaid viiendik neist on julgenud abi otsida.

Mehele jäävad hõlpsamini külge sõltuvusprobleemid, olgu see praegusel ajal palju räägitud alkoholism, mängurlus või ka näiteks pornosõltuvus. Kindlasti on nende puhul ka bioloogilist alust, kuid igaüks saab õppida oma impulsse paremini kontrollima, naudingut edasi lükkama, pingeid ja emotsioone juhtima.

Samas sõltub isegi riigi kaitsevõime väga palju heakorrast meeste peas. Pea on kõigil noortel meestel kaasas ka kaitseväes.

Meestega vaimsest tervisest kõneldes on tajuda ohtu. On kuulda, et kui mehed ka päriselt välja ütleksid, mis nad mõtlevad, ei suudaks keegi seda taluda või võidakse seda hoopis hiljem nende vastu ära kasutada. Mehe mõtted on ohtlikud ja nendega tuleb ise hakkama saada.

SEE TEEMA ON mulle ka inimlikus mõttes tähtis. Mul on häid sõpru ja isegi mõned kolleegid, kelle jaoks sooviksin kohal olla ilma nende mehelikkust kärpimata. Minu lähimate pereliikmete seas on mehi, kelles tahan aidata välja tuua parima ning ära taluda nende rasked mõtted ja tunded. Neil kõigil on vaimne tervis.

Igaüks meist on igal ajahetkel mõnes tervise-haiguseskaala punktis. Vahel oleme terved, mõnikord haiged, suure osa ajast seal kuskil vahepeal. See käib inimeseks olemise juurde. Oht sellel skaalal tervisest eemale liikuda võib olla märkamatu, ent veel märkamatum on võimalus peatuda. Ehk ongi tänapäeva kangelane see, kes edukultuse kõverpeegli katki viskab ja endale julgelt otsa vaatab?

Igaüks saab oma vaimse tervise parandamiseks midagi ette võtta. Üks viis võib olla ise õigest kohast abi küsida. Selleks tuleb aga ka meestel suu lukust lahti teha.

Võib küll öelda, et rääkimisest ei ole kasu või et see on naiselik viis muresid lahendada, ent kuidas saaksime olukorda parandada muresid maha vaikides? Kui teate sellele küsimusele vastust, rääkige palun sellest esimesel võimalusel ka Peaasi.ee meeskonnale.

Meeste vaimsest tervisest oli  juttu 30. mail konverentsil «Mis toimub kangelase peas?». Konverentsi ettekanded on järelvaadatavad Peaasi.ee lehel (link netti: http://peaasi.ee/konverents-mis-toimub-kangelase-peas/).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles