Suure-Jaani tõmbab festivalilipu vardasse

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Reedel algab 20. Suure-Jaani muusikafestival. Selle avakontsert «Isad ja pojad» on heliloojate Kappide majamuusemis.

Festivalipäevadesse jagub soolo- ja koorikontserte, instrumentaal- ja vokaalmuusikat, kohtumisi loovisikutega ning kõrva- ja silmailu.

17. juunil on Suure-Jaanis üle-eestiline vaimulik laulupäev, mis toob lavale rohkem kui tuhat lauljat-pillimängijat. "Vaimuliku laulupäeva sündmused annavad meile kõigile võimaluse kogeda osadust kaaskristlastega, kellega me muidu võib-olla kusagil mujal ei kohtugi. Meil on vaja usukauges ühiskonnas oma usule kindlaks jäämiseks kinnitavat õlatunnet, osadust ning ühiseid laulu- ja palvehetki," märkis peapiiskop Urmas Viilma.

Laupäeval on Suure-Jaanis ka aiakohvikute päev. Külastajatele on avatud kaheksa ühepäevakohvikut Suure-Jaanis ja selle ümbruskonnas. Aiakohvikutes ootavad külalisi nii hõrgutised kui kontserdid ja loengud.

Rahvalikuma poole eest kannab sel aastal hoolt kõigile tuntud ansambel Kukerpillid. Oma sõpradega kohtutakse 19. juunil nii kell 13 lõunatunnis kui kell 20 Tääksi vesiveski vabaõhulaval.

23. juunil kell 3 algab Hüpassaare rabasaarel traditsiooniline päikesetõusukontsert, millel soo-orkestrit dirigeerib seekord imelapsena tuntuks saanud noor Inglismaa dirigent Alexander Prior. Solistid on Ingrid Paul (plokkflööt) Saksamaalt, Arvo Leibur (viiul) ja Aare Tammesalu (tšello). Tammesalut võib pidada ka päikesetõusukontserdi isaks, sest just tema käis välja mõtte rabasaarel kontsert teha. Ta oli esimesel kontserdil aastal 2003 ka laval.” Sel aastal ootab kontserdikuulajaid rabasaarel uus riigimetsa majandamise keskuse ehitatud puidust puhkeplats.

 Mõned näited tänavusest programmist

Mati Turi ja Martti Raide Kondase maja saalis 18. juunil kell 15.

Kirill Ogorodnikov Energia talu teemajas 18. juunil kell 17.

Eesti rahvusmeeskoor Suure-Jaani kirikus 18. juunil kell 20.

Muusika- ja teatriakadeemia ooperistuudio etendus«Dido ja Aeneas» Olustvere lossis 20. juunil kell 22.

Püha Danilovi kloostri meeskoor Moskvast õigeusu kirikus 21. juunil kell 22.

ERSO (dirigent Alexander Prior Inglismaalt) ja Daniel Kogan (viiul, Moskva) Suure-Jaani kooli suures saalis 22. juunil kell 19.

Lisaks on festivali ajal Mart Saare nimeline lauljate ja Villem Kapi nimeline heliloomingu konkurss ning varem kui Tallinnas esinevad galakontserdil muusika- ja teatriakadeemia tänavused lõpetajad.

Lõunatundides kohtuvad huvilistega teoloog ja rännumees Arne Hiob, saksofonist Lembit Saarsalu, ansambel Kukerpillid, ooperilavastaja ja Saaremaa ooperipäevade kunstiline juht Arne Mikk ning kunstiteadlane ja pikaaegne Eesti kultuuriatašee Saksamaal Harry Liivrand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles