Need haigused ei tapa, aga piinavad inimest

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti reumaliidu juhatuse liikme, Pärnu haigla reumaõena töötava Kersti Ossaare sõnutsi kimbutavad luu- ja liigesehaigused noorigi.
Eesti reumaliidu juhatuse liikme, Pärnu haigla reumaõena töötava Kersti Ossaare sõnutsi kimbutavad luu- ja liigesehaigused noorigi. Foto: Gertrud Alatare

Tihti arvatakse, et luu- ja liigesehaigustega, mida rahvakeeli kutsutakse reumaks, on hädas keskealised ja vanemad inimesed, ent need kimbutavad ka noori.

«Need haigused ei tapa, aga piinavad inimest,» nentis Eesti reumaliidu juhatuse liige, Pärnu haigla reumaõde Kersti Ossaar ning rääkis, et tegelikult ei ole olemas niisugust haigust nagu reuma. «Inimesed kasutavad seda sõna, sest nii on mugav öelda, ent tegu on reumaatiliste ehk luu- ja liigesehaigustega, mida on teada peaaegu 200.»

Kui keskealistel ja vanematel inimestel võib esineda kroonilist liigesepõletikku ja pikaaegsest raskest füüsilisest tööst või suurest koormusest liigesekulumust ehk artroosi, siis noorte seas on kõige sagedasem haigus krooniline liigesepõletik ehk reumatoidartriit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles