Või hind on roninud ulmeliselt kõrgele

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigi piimatoodete hinnad on maailmaturul kiiresti kerkinud ja või on varasemaga võrreldes peaaegu kaks korda kallim.
Kõigi piimatoodete hinnad on maailmaturul kiiresti kerkinud ja või on varasemaga võrreldes peaaegu kaks korda kallim. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viljandimaa suurima piimatootja, 1700 lehmaga osaühingu Mangeni PM juht Meelis Venno sõnutsi maksab võitonn maailmaturul müstiliselt palju: 5500 eurot. «Sellist asja ei ole kunagi olnud. Kui kelleltki selle kohta aru pärida, siis kõik laiutavad käsi,» sõnas ta.

Venno sõnutsi on piima ja piimapulbri hind viimase aasta jooksul samuti kerkinud, ent märksa mõõdukamalt. Tema teada on võitonni turuhind püsinud 2007. aastast alates enamasti 2800–3000 euro piires. Praegune seis on tema jaoks müsteerium.

Võid töötleva Valio Eesti tegevdirektor Maido Solovjov nentis, et aasta tagasi oli või tonnihind maailmaturul praeguse 5500 asemel 2200 euro ringis. «Piimatoodete hinna peamine mõjutaja on toorpiima küllus või puudus. Et viimase aasta jooksul on toorpiima tootmise kogused Euroopas, eriti Prantsusmaal ja Saksamaal, kolinal kukkunud, siis on kerkinud toorpiima hinnad, eriti on see mõjutanud toorrasva, mille nõudlus on turul väga kõrge,» rääkis Solovjov. Tema sõnutsi mängivad toorpiima hinnas suurt rolli kaks komponenti, valk ja rasv, esimene on rohkem juustuga seotud ja teine võiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles