Juhtkiri. Ära lõhu kellegi kodu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Inimene armastab asju ikka oma mätta otsast vaadata. Kui ta näeb, et järve üleval hoidev pais hakkab lagunema, tuleb talle esimesena pähe, et tammiga koos kaob ka tee ja siis ei pääse leivaauto enam külla. Ent mättaid on teisigi ja nii mõnelgi neist elutsevad teiste liikide esindajad, kes inimese vaateid kuidagi ei jaga.

Selleks, et tasakaal inimese ja looduse vahel võimalikult hästi säiliks, on välja mõeldud hulk regulatsioone, olgu need siis riiklikud seadused ja määrused või kohalikud eeskirjad. Ehkki vahel kipuvad seadused tegevust ülearu piirama, ei ole need üldjoontes siiski kodanike kiusamiseks mõeldud. Kui inimene midagi ehitada või lammutada tahab, peab ta loa võtma ikka selleks, et ehitis talle tulevikus kaela ei kukuks või keegi lammutamise juures viga ei saaks.

Tuhalaane järve tühjakslaskmise puhul mingit luba ei küsitud ja mõju keskkonnale ei uuritud. Üks kohalik elanik võttis lihtsalt kätte ja avas tammis vee läbipääsu. Et käes on kevad, polnud muidugi midagi imestada, et nii mõnegi järvele kodu loonud linnu kuivale jäänud pesa hävis, vetikad hakkasid roiskuma ja luigepaar kolis minema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles