Juhtkiri. Vähemalt kaks

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Kui NATO liikmesriigid hakkavad Donald Trumpi väljaütlemiste hirmus oma kaitsekulutusi suurendama, nii et kahe protsendi nõude täitmine saab normiks, on see kahtlemata Ameerika Ühendriikide praeguse administratsiooni positiivne mõju. Senine olukord, kus sisemajanduse kogutoodangust vähemalt kahe protsendi andmine kaitsekulutusteks on väheste kohusetundlike riikide nagu Eesti «lõbu», ei tohiks meid küll kuidagi rahuldada.

Tõsi, ei maksa olla naiivne ja arvata, nagu paneks NATO liikmesriikide distsipliini paranemine ettearvamatut Trumpi taltuma. Kui püüda mõelda kõigile pöörastele sammudele ja väljaütlemistele, mida USA 45. president on lühikese ametis oldud aja jooksul suutnud teha, jääb üle vaid nentida: ka kahest protsendist võib jääda väheks.

«Meie, eurooplased, peame tõepoolest võtma oma saatuse omaenda kätesse,» ütles hiljuti Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. «Ajad, kui me saime täiel määral teistele loota, on mõnevõrra möödas, nagu ma olen viimaste päevade jooksul kogenud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles