Viljandi kalmistul võib elutseda Euroopa haruldus

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Vanal kalmistul kasvab elupuu, mille latva on moodustunud isepärane kera. Võimalik, et niisuguse hälbe on põhjustanud terves Euroopas seni avastamata seenhaigus.
Viljandi Vanal kalmistul kasvab elupuu, mille latva on moodustunud isepärane kera. Võimalik, et niisuguse hälbe on põhjustanud terves Euroopas seni avastamata seenhaigus. Foto: Elmo Riig

Kaks maaülikooli asjatundjat tulevad Viljandi Vanale kalmistule uurima, kas ühe elupuu küljes vohava puhma põhjustajaks võib olla Euroopas väga haruldane seenhaigus.

Metsapatoloog Märt Hanso ütles, et rahvasuus tuule- ja nõialuuana tuntud kerajas moodustis on erinevatel puudel võrdlemisi tavaline nähtus, Euroopas elupuudel aga üliharuldane. Osal puuliikidel peavad teadlased puhma tekkepõhjuseks geneetilist häiret, teistel seenhaigust.

2008. aasta sügisel jõudis Sakala veergudele info kummalisest moodustisest elupuul, mis kasvas Viljandi lähedal toonases Saarepeedi vallas eramaal. Kaks aastat hiljem käis Märt Hanso koos kolleeg Rein Drenkhaniga kohapeal mitu korda kõnealust elupuud uurimas ning laboratoorseteks uuringuteks proove võtmas. Tuuleluua suuruse põhjal hindasid nad, et seen on kõnealuse elupuu küljes kasvanud vähemalt kümme aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles