Loominguline juht tutvustas teatritööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala teatri loominguline juht Indrek Sammul rääkis teatripäeva üritusel Abja gümnaasiumi õpilastele sellest, kuidas ta jõudis lavalise võitluse juurde.
Ugala teatri loominguline juht Indrek Sammul rääkis teatripäeva üritusel Abja gümnaasiumi õpilastele sellest, kuidas ta jõudis lavalise võitluse juurde. Foto: Keijo Koort

Teisipäeval käis Abja gümnaasiumi 45. teatripäeval külas Ugala loominguline juht Indrek Sammul.

Näitlemist alustas Indrek Sammul Ugala teatri stuudios. Kuigi tal oli plaan pärast kooli lõpetamist minna geograafiat õppima, tahtis saatus teisiti. Lavakunstikooli katsetele läks ta puhtjuhuslikult, õnn naeratas talle ning näitlejakarjäär saigi alguse.

Näitleja ja publiku koostöö

Lavakunstikoolis keskendus Indrek Sammul lavavõitlusele, peamiselt seetõttu, et selle eriala spetsialiste Eestis polnud. Teadmisi omandas ta omal käel, enamasti raamatutest õppides.

Praegune elu möödub Sammulil teatris, televisioonis ja lavakunstikoolis. Teatrist rääkides rõhutas külaline, et kuigi paljud inimesed võivad arvata, et näitlejaid ei huvita eriti see, mis toimub saalis, siis tegelikult sünnib hea esitus näitlejate ja publiku koostöös.

Ole avatud!

Indrek Sammul ütles, et peamine omadus, mis peab näitlejaks pürgijal olema, on avatus. «Kuigi inimene võib olla hea näitleja, ei pruugi ta laval toime tulla, sest ei suuda luua sidet kaasnäitlejate ja publikuga,» jutustas ta.

Ka lavakunstikooli katsetel, kus Sammul on isegi hindamiskomisjoni kuulunud, on see iseloomujoon väga tähtis. Ta tõdes, et komisjonis on raske otsuseid teha, eriti seetõttu, et need otsused määravad noorte saatuse.

Kohtumisest jäi kõlama mõte, et kui sa midagi väga tahad, siis tee nii, et sa selle ka saaksid; midagi ei tohi karta.

Kogunemise lõpul tänas direktor külalist traditsiooniliste koolimeenetega.

MÕTTED

Ugala loominguline juht rääkis teatrist.

• Küsimustele, kas lavaka katsed on tõesti nii legendaarsed, kui räägitakse, vastas Indrek Sammul: «Kõik, mida te sellest kuulnud olete, on tõsi.» Ta rääkis, et  vastuvõtukomisjon tahab lihtsalt näha, kui kaugele suudavad inimesed oma fantaasiaga minna, ja seda just näitlejatöö eeldabki — avatust kõigele.
Kelian Luisk
XII klassist


• Külaskäigust jäi kõlama, et teater ei teki laval ega etendusel, vaid selle vahepeal. Indrek Sammul julgustas noori, rõhutades mõtet: «Ärge kartke olla lollid!»
Mario Kekišev
X-a klassist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles