Esimesel katsel sooritavad eksami vähem kui pooled juhiloa taotlejad

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppesõit.
Õppesõit. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti maanteeamet võttis selle aasta esimese nelja kuuga vastu 10 902 sõidueksamit ehk 358 eksamit rohkem kui eelmise aasta samal perioodi. Samas läbib eksami esimesel katsel vaid 46 protsenti eksaminandidest ja see pikendab tunduvalt eksamile pääsemise järjekordi. Eksamile on jätnud ilmumata 229 soovijat.

Maanteeameti eksamiosakonna juhataja Tarmo Vanamõisa nentis, et eksamijärjekorrad on endiselt murekoht ja need suurenevad märkimisväärselt suvekuudel. Tema selgitust mööda kannatavad pikkade järjekordade tõttu eelkõige need, kes on saanud autokoolist piisava ettevalmistuse ja oleksid kohe valmis eksamit sooritama. Paraku tuleb neil eksamile pääsemist pikalt oodata, sest osa juhikandidaate tuleb eksamile liiga vara, alles puuduliku ettevalmistusega. Vanamõisa sõnul ei panusta kõik autokoolid õppesse maksimaalselt ja ettevalmistuse kvaliteet on kohati küsitav. See mõjub aga ka edumeelsematele autokoolidele negatiivselt.

«Lisaks on probleemiks eksamitele mitteilmumine. Tänase seisuga ei ole eksamile tulnud 229 isikut, mis on ühe eksamineerija kahe kuu töömaht,» kõneles Vanamõisa.

Uueks murelapseks on maanteeameti eksamiosakonna juhataja sõnul nii-öelda nutipõlvkonna esindajad, kel on raskusi keskendumisega ja iseseisvalt liiklemisotsuste vastuvõtmisega.

Vanamõisa paneb kõigile autojuhiks pürgijatele ja ka autokoolidele südamele, et sõidueksamile tuleb tulla hea ettevalmistusega ning kui mingil põhjusel ei saa eksamit kokkulepitud ajal sooritada, tuleb sellest teada anda kolm päeva ette.

Alates tänasest on eksamineeritaval võimalik oma sõidueksami protokolli vaadata maanteeameti e-teeninduse postkastist aadressil eteenindus.mnt.ee/main.jsf. Eksamiprotokolli vaatamine eeldab e-teenindusse sisselogimist.

«Läbikukkunud õpilane ei suuda väga tihti hiljem oma õpetajale ega vanematele selgitada, miks eksam ebaõnnestus. Seetõttu muudame eksamiprotokollid õpilastele kättesaadavaks. See on hea materjal eksamil tehtu ülevaatamiseks ja enese täiendamiseks,» lausus Vanamõisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles