Päevapilt. Maailma avastama!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seitse kährikupoega olid veetnud umbes kuu turvalises urus, kus ema nad ilmale oli toonud. Esmaspäeval pistsid nad esimest korda väikesed ninad laia maailma, uudistades iga kivi ja rohuliblet. Kui õla kõrval tõuklevad õed-vennad välja arvata, oli kõik, mida nad nägid, uus. Ka Sakala fotograaf Elmo Riig, kes neid urusuul kaameraga ootas.

Kährikuid uurinud zooloogi Harri Valdmanni sõnul ei sõltu loomade sigimistsükkel ilmast, vaid eelkõige päeva ja öö vahekorrast ehk fotoperioodist, mistõttu ei mõjutanud pikale veninud jahedus ka pesakonna esimest välivisiiti. Pigem nimetas Valdmann käesolevat aastat kährikutele sobivaks, sest pehme talv lubas lihtsamini toitu otsida.

Kui inimeste maailmas tähendaks seitsmikute ilmale toomine rahvusvahelise uudisekünnise ületamist, siis kährikute ühiskonnas kuulub seitsmene pesakond pigem tavapäraste või väikeste perede hulka. Nimelt võib neil Valdmanni sõnul sündida korraga kuni 18 poega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles