Tüdruk valis tundide viisi hädanumbreid

Hans Väre
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

14-aastane Viljandi tüdruk tõmbas endale kaela kriminaalasja, sest helistas viiel veebruaripäeval rohkem kui 600 korda ilma igasuguse vajaduseta hädaabinumbritele.

18.—20. veebruarini tegi neiu politsei operatiivnumbrile 110 rohkem kui 300 kõnet, millel polnud mingit sisu. Kuuldetorust kostis kas naeru või oli helistaja päris vait. Järgmisel kahel päeval pöördus lollitaja tähelepanu päästeteenistusele: hädaabinumbril 112 helistas ta 336 korda.

Arvestades, et häirekeskusesse tehtud kõnede pikkus oli üks-kaks minutit ja aega kulus ka numbri valimisele ning ühenduse ootamisele, pidi tüdruk iga päev toru otsas rippuma keskmiselt neli tundi.

«Vähemalt viimaste aastate jooksul on tegemist küll rumaluse rekordiga,» tõdes häirekeskuse kommunikatsioonijuht Edvi Freiberg.

Hoidis liine kinni

Et kuritahtlik tülitaja välja selgitada, alustas politsei kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb arvutisüsteemi toimimise takistamist. 23. veebruaril pidasid politseinikud tüdruku kahtlustatavana kinni.

«Tütarlaps tahtis oma sõnul nalja teha, kuid ei osanud kahjuks tagajärgedele mõelda,» rääkis prokuröri abi Jüri Vissak. «Ta hõivas helistamisega operatiivliinid ajal, kui keegi võis reaalselt abi vajada.»

Milline karistus teismelist ootab, ei osanud Vissak öelda, sest kuriteo kvalifikatsioon võib veel muutuda. Arvutisüsteemi toimimise takistamist käsitleva paragrahvi alusel süüdi mõistetud inimest võib karistada trahvi või kuni viieaastase vangistusega. «Praegusel juhul on tegu alaealisega, keda rahaliselt karistada ei saa,» täpsustas Vissak.

Tülitajad tabatakse

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina ütles, et niisugused rumala nalja tegijad saadakse tavaliselt väga kergesti kätte ja palju neid polegi.

«Mõne aja eest otsustasid Põlvamaal üks mees ja naine alkoholi joomise ajal «nalja» teha ja nüüd oli see juhtum,» täpsustas ta.

Edvi Freibergile tuli meelde ka üks vaimuhaige mees, kes oli rohud võtmata jätnud ja tegi seetõttu häirekeskusesse 200 kõnet. «Niisugune juhtum, et inimene on adekvaatne ja mitu päeva järjest sadu kordi helistab, on küll väga haruldane,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles