Soome optimismiga vääristatud Saksa ekspressionism

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Särav soomlanna Maaria Märkälä tõi Kondase keskusse oma säravad maalid.
Särav soomlanna Maaria Märkälä tõi Kondase keskusse oma säravad maalid. Foto: Jaan Männik

Kondase keskuses on 2. juulini avatud Soome kunstniku Maaria Märkälä maalinäitus «Hello Sunshine – Antidote to Melancholy».

Maaria Märkälä laiade pintslilöökidega värviküllaseid töid on seostatud ekspressionismiga. Selle teadlikku valikut on mõjutanud perioodid, mil autor töötas Berliinis, kus ekspressionismi olulisuses ei kahtle keegi.

Näituse kuraatori Mari Vallikivi sõnul pole Soome maalile omane neutraalsus ja hillitsetud värvikasutus Märkälä töödele peaaegu üldse mõju avaldanud ning huvitav on jälgida, kuidas tema värvierksais maastikes valitseb tasakaal, püüeldes samal ajal nii abstraktsuse kui figuraalsuse poole: ebamäärases värvide möllus võib selgelt aimata loodusmaastikke, isegi nende füüsiliste omadusteni nagu õhk, varjud, temperatuur ja tuul. Reaalne, äratuntav maastik sumbub abstraktsiooniks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles