Riik asus maavalitsuste küljest esimesi tükke saagima

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu Viljandi maavalitsuse käsutuses oleva maja teabetahvel näeb mõne kuu pärast hoopis teistsugune välja.
Praegu Viljandi maavalitsuse käsutuses oleva maja teabetahvel näeb mõne kuu pärast hoopis teistsugune välja. Foto: Marko Saarm

Ehkki lapsed asuvad järgmise õppeaasta algul koolipinki ja õpetajad klassi ette ikka samamoodi nagu alati, tõotavad ametkondlikud muudatused Eesti hariduselu korraldamises mõneks ajaks paraja tohuvabohu tekitada.

Ilmar Kütt
Ilmar Kütt Foto: Elmo Riig

«Jah, segadust on praegu rohkem kui rubla eest. Ma ei usu, et kõiki küsimusi õnnestub eelseisva suve jooksul lahendada. Kardan, et tuleb keeruline ja probleemiderohke õppeaasta algus,» ütles Viljandi maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Ilmar Kütt, kommenteerides olukorda, mis tema töövaldkonnas maavalitsuste peatse kadumise valguses valitseb.

Olgugi et lõplikke otsuseid pole kõrgeimal poliitilisel tasandil veel langetatud, annavad ministeeriumidest tulevad kirjad aimu sellest, millisest otsast riik maavalitsusi tükkideks saagima hakkab. Kui kokkuvõttes peaksid maavalitsused ajaloo prügikasti rändama järgmise aasta alguses, siis teistmoodi aastatsükli järgi tiksuv haridusvaldkond võetakse nende käeulatusest ära juba 1. septembriks.

Lisatöö omavalitsustele

Riigihalduse minister Mihhail Korb läkitas üleeile maavalitsustele kirja, mis sisaldab kahetist sõnumit. Kui sissejuhatuses annab minister mõista, et maavalitsuste haridusvaldkonna ülesanded liiguvad septembri alguses haridus- ja teadusministeeriumi valitsemisalale, siis paar lõiku hiljem märgib ta, et piirkondlike ürituste ja olümpiaadide korraldamine, õpilaste tunnustamine, aineühenduste ning kooli- ja lasteaiajuhtide ühenduste töö korraldamine läheb üle hoopis omavalitsuste liidu kätte.

«Mind teeb see sõnum ettevaatlikuks, sest vähemalt meil siin Viljandimaal ei ole omavalitsuste liidul praegu selliseks tööks inimesi – seal on üldse kaks inimest ametis. Siit saab järeldada vaid üht: mõnedesse tegevustesse tekib uue õppeaasta algul vaakum,» arutles Ilmar Kütt.

Muu hulgas tõi Kütt näiteks tänavu 24. oktoobrile planeeritud hariduskonverentsi. Kui maavalitsus haridusministeeriumilt hiljuti uuris, kes peaks seda korraldama hakkama, olevat lubatud saata keegi üritust avama, kuid vahetu organiseerimistöö peab jääma siiski omavalitsuste õlule. «Ma ei kujuta seda ette, sest vallad ja linnad peaks ju enne seda oma ametnike võimekuse ja ülesanded üle vaatama. Pealegi seisab ees omavalitsuste liitumine, mis niigi põhjustab kõvasti segadust. Tagatipuks ei paista kuskilt, et riik tahaks anda lisanduvateks ülesanneteks märkimisväärselt lisaraha,» jätkas Kütt.

Järelevalvajad esimesena

Ametlikult pole seni ühtegi koondamisteadet väljastatud ning pole teada, millal seda tegema hakatakse. Küll aga võib Mihhail Korbi kirjast välja lugeda, et Viljandi maavalitsuses saavad esimesena selle kätte haridusjärelevalvet tegevad peainspektorid Imbi Suurpere ja Aires Põder.

Haridusministeeriumi nägemuses peaks hakkama tulevikus maakondades haridusasutuste järelevalvet tegema teistest maakondadest pärit ametnikud. Samas pole teada, kuidas see täpselt välja nägema hakkab. On vaid teadmine, et ministeerium tahab oma palgale võtta üheksa uut inspektorit, aga kes need on või kus nende töökohad asuma hakkavad, pole öeldud.

Teisisõnu pole 1. septembril tööta jäävatel spetsialistidel mingit kindlust, et neile võiks avaneda võimalus sisuliselt sama tööd jätkata, ainult et teises kabinetis ja teise riigiasutuse koosseisus.

Seda, kas haridus- ja sotsiaalosakonda võiks ähvardada kaotamine veel enne maavalitsuse likvideerimist, Ilmar Kütt öelda ei osanud. Küll aga nentis ta, et see oleks keeruline, sest lisaks haridusele on nende koordineerida ka noorsootöö, sotsiaalvaldkond, kultuur, tervisetuba ning tagatipuks isegi laste ujumise algõpetus.

Rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik Mart Uusjärv kinnitas eile ka Sakalale, et valitsuse otsusega vahetatakse haridusvaldkonna ülesannete täitja tänavu kooliaasta alguseks. «Me ei pea õigeks eeldada, et peale maavalitsuste ei saa keegi teine nende ülesannete täitmisega hakkama. Vastupidi: haridus- ja teadusministeeriumi valitsemisalas on võimalik kujundada hariduse järelevalve üksus, kus eksperdid saavad senisest enam spetsialiseeruda ning nad ei pea tööülesannete jagunemisel kinni hoidma maakondade piiridest. Ühtlasi ei tasu alahinnata maakondlike omavalitsusliitude võimekust. Usume, et kõik kavas olevad üritused saavad asutuste koostöös hästi korraldatud. Pole põhjust tunda hirmu, et kui maavalitsus enam haridusvaldkonda ei korralda, ei tee seda keegi teine,» lausus ta.

SELGITUS

Mati Toomsalu
Mati Toomsalu Foto: Peeter Kümmel

MATI TOOMSALU,
Viljandimaa omavalitsuste liidu tegevdirektor

Me ei tea veel, kuidas asjad kujunevad – iga päev muutub midagi. Paar päeva tagasi kohtusime haridus- ja teadusministeeriumi esindajatega ning järgmiseks kolmapäevaks on nõupidamise kokku kutsunud riigihalduse minister Mihhail Korb.

Üldiselt on Viljandimaa omavalitsuste juhid siiski seda meelt, et maakonna mõõde peab säilima, ning seetõttu tajub omavalitsuste liit oma vastutust. Pingutame selle nimel, et ükski vajalik üritus ei jääks korraldamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles