Amet paneb proovile riigitöötajate küberteadlikkuse

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Politsei

Sel nädalal annab riigi infosüsteemi amet riigiasutustele üle digitaalse õppekeskkonna, mis proovib ja parandab riigitöötajate teadmisi virtuaalmaailmas.

Koostöös IT-ettevõttega CybExer Technologies väljatöötatud digitestis pannakse inimesed vastamisi reaalsest elust pärit olukordade ja tõestisündinud juhtumitega, et parandada lihtsate ja mänguliste testide abil nende teadlikkust ja küberkäitumist.

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) küberturvalisuse valdkonna juhi Toomas Vaksi sõnul on oluline, et riigi toimimiseks vajalikud infosüsteemid oleksid turvalised ning kodanikke teenindavad ametnikud vajalike teadmistega. Turvalisuse aluseks on infosüsteemide kasutajate teadlik ja riske arvestav käitumine. Kolmeosalise e-õppekeskkonna abil on võimalik proovile panna töötajate teadmisi ning neid vajaduse korral parandada.

Digitesti loonud CybExer Technologiese juhatuse liige Janek Gridin leiab, et hiljutine lunavararünnakute laine maailmas tõestab väga ilmekalt, kui tähtsaks on muutunud igapäevane küberhügieen ehk oskus ära tunda ja kaitsta ennast ohtude eest, mis meid e-posti või interneti kaudu varitsevad.

Praegu hakkavad õppekeskkonda kasutama riigiasutused, kuid tulevikku vaates soovib RIA, et selline keskkond oleks kättesaadav ka koolides, et noored harjuksid arvutimaailmas varakult õigesti käituma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles