Elamuskeskuse konkurss lõppes jahmatusega (1)

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sooglemäele on plaanis rajada omanäoline ja multifunktsionaalne keskus, kus pakutaks aastaringset tegevust. Mulgi kultuuri instituudi juht Kaja Allilender loodab siiski, et projekteerija leitakse.
Sooglemäele on plaanis rajada omanäoline ja multifunktsionaalne keskus, kus pakutaks aastaringset tegevust. Mulgi kultuuri instituudi juht Kaja Allilender loodab siiski, et projekteerija leitakse. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Olime nagu puuga pähe saanud – sellist asja ei taha kuidagi uskuda,» tunnistas Mulgi kultuuri instituudi juhataja Kaja Allilender pärast seda, kui oli selgunud, et Sooglemäele plaanitava Mulgimaa elamuskeskuse arhitektuurivõistlusele ei laekunud ainsatki tööd.

Kuigi konkursi dokumendid oli välja võtnud 11 firmat, ei olnud esmaspäeva õhtuks, kui kukkus 20 000 euro suuruse preemiafondiga arhitektuurivõistluse tähtaeg, korraldajatele saabunud ainsatki kavandit. Instituut oli koos Eesti arhitektide liiduga võistluse välja kuulutanud selleks, et leida Mulgimaa elamuskeskusele parim ruumiline terviklahendus.

Korralik auhinnafond

Parima töö tegijat ootas 7000 euro suurune preemia koos projekteerimislepinguga. Teisele kohale oli ette nähtud 6000 ja kolmandale 4500 eurot, lisaks oli välja pandud 2500 euro suurune ergutuspreemia.

«Me ei oska ette kujutada, mis võis juhtuda. Oleme väga jahmunud, et mitte ühtegi tööd ei tulnud,» rääkis Kaja Allilender.

Eesti arhitektide liidu direktori Ingrid Maldi sõnul on tõepoolest üsna tavatu, et igati korraliku auhinnafondiga konkurss läbi kukub.

«Mul tuleb meelde ainult üks selline näide, kui võistlus lõppes tulemusteta. See korraldati uuesti ja uus tähtaeg on nüüd mai lõpus ning ei oska veel öelda, kas see annab tulemust või mitte. Tookord oli väidetavalt põhjus selles, et aega oli vähe,» rääkis Mald. «Mis juhtus Sooglemäega, seda ei oska praegu öelda.»

Mald plaanib isiklikult kontakteeruda kõigiga, kes konkursil osalemiseks vajalikud dokumendid välja võtsid.

«Küsin nendelt, mis siis õieti vahele tuli. Võistlus tundus ju igati atraktiivne,» lausus ta.

Keskus on plaanis rajada Valgamaale Helme valda Sooglemäele 6,8 hektari suurusele vanale talukrundile. Väljavalitud eskiisi alusel oli plaanis koostada hoonete ehitusprojektid koos asendiplaaniliste lahendustega.

Tihe konkursiaeg

Konkursi žürii liige, maastikuarhitekt Karin Bachmann pakkus ühe põhjusena, miks firmad ei osalenud, välja selle, et parasjagu käib väga palju arhitektuurikonkursse.

«Ühest küljest on justkui väga hea aeg, et kõik saavad võistelda, ent samas läheb asi mingist hetkest väga tihedaks,» rääkis Bachmann. «Pigem on põhjus selles. Kui tingimused on rasked, on see väljakutseks.»

Seda, et Sooglemäe asub üsna kõrvalises paigas, ei pea Bachmann konkursi nurjumise põhjuseks.

«Ülesanne on ju huvitav ning arhitektid lahendavad päris hea meelega asju väljaspool linnu ja teistsugustes kontekstides, nii et seda ma ei usu,» arutles ta ning lisas, et pigem on põhjus ikka selles, et büroodel on valida paljude konkursside seast.

«Konkurssi pikendada ei ole tõenäoliselt mõtet, meil on ajalimiit ju peal,» ütles Kaja Allilender. «Üks edasisi võimalusi on hakata konkreetsete firmadega koostööd tegema. Meil on nii palju aega kulunud ning nüüd oleme täpselt samas seisus... Mitte keegi ei osanud arvatagi, et asi nii läheb. Huvi tundis ju mitu väga tuntud firmat, aga oli ka väiksemaid tegijaid.»

Karin Bachmann on elamuskeskuse tulevikule mõeldes optimistlik. «Elu on näidanud, et kui võistlus läbi kukub, siis leitakse mingi teine tee, ega maja selle pärast tulemata jää,» kinnitas ta.

Kava järgi on plaanis keskust rajama asuda 2018. aastal. Lõviosa summast ehk 1,8 miljonit eurot peaks tulema Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt ja selle peaksid projekti tooma need Mulgimaa vallad, kes jäävad Valgamaa territooriumile. Kultuuriministeeriumilt loodetakse 300 000 eurot, naabruses asuvalt Taagepera lossilt 100 000 eurot ning kõik Mulgimaa vallad ja linnad peaksid elanike arvust olenevalt andma ligi 300 000 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles