IRLi värske juht Helir-Valdor Seeder ei lähe valimistele oma partei nime all

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja Isamaa ja Res Publica Liidu uueks juhiks valitud Helir-Valdor Seeder läheb Viljandi volikogu kohta püüdma valimisliidus, millele nime pole veel pandud.
Äsja Isamaa ja Res Publica Liidu uueks juhiks valitud Helir-Valdor Seeder läheb Viljandi volikogu kohta püüdma valimisliidus, millele nime pole veel pandud. Foto: Liis Treimann / Postimees

Äsja Isamaa ja Res Publica Liidu esimeheks valitud Helir-Valdor Seeder läheb sügisestel valimistel Viljandi linnavolikogu kohta püüdma seni nimeta valimisliidus. 

«See, et mind valiti erakonna esimeheks ja teine viljandlane pääses eestseisusesse, ei tekitanud Viljandis revolutsioonilist olukorda,» selgitas Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) vastne juht Helir-Valdor Seeder. «Mulle on valimistele minnes endiselt tähtis sisu, mitte vorm.»

Laupäeval erakonna eestseisusesse valitud IRL-i Viljandi osakonna juht Harri Juhani Aaltonen lisas, et valimisliiduna valimistele mineku otsust pärast erakonna üldkogu muutma ei hakata. «Ma ei näe mingit põhjust lepinguid muuta. Sõna peab pidama,» selgitas Aaltonen, viidates inimestele, kes on andnud oma nõusoleku valimisliiduga ühineda.

Eemalt vaadates kummaline otsus

Politoloog ja Eesti populaarse poliitikablogi poliitika.guru eestvedaja Tõnis Leht tunnistas, et väljastpoolt näib see, kui erakonna liider ei lähe valimistele oma erakonnas, üsna kummaline. «Eks kohalik kontekst ole muidugi teine, aga kaugelt vaadates ei jäta selline otsus eriti head muljet,» tunnistas ta.

Leht sõnas, et ehk oleks mõistlik Viljandi IRL-i liikmetel varem tehtud otsus uues olukorras üle vaadata. Oma nime all valimistele minek annaks politoloogi hinnangul avalikkusele kindlama sõnumi, et erakond on endiselt üle riigi tuntud ja tugev. «Niimoodi valimisliitudena minnes erakond lahustub ega eristu lõpuks üldse Vabaerakonnast, kes läheb kohalikele valimistele samuti valimisliitudena,» leidis Leht. Kompromisslahendusena pakkus ta välja võimaluse, et IRL-i nimi kajastuks kuidagi valimisliidu nimes.

Harri Juhani Aaltoneni sõnul seatakse Viljandis eesmärk valimised võita ja seda on lihtsam teha valimisliiduna. «Meiega on liitunud inimesi, kes pole IRL-i liikmed. Hindasime olukorda väga põhjalikult ja tunneme, et oleme nii tugevamad,» selgitas ta. Seda, et võimuliitu kuuluva erakonna juht ei saa oma kodulinnas oma erakonna nime all kandideerida, ei pea Aaltonen kuidagi kummaliseks. 

Seedri sõnul on ta teinud otsuse osaleda kohalikel valimistel ning et edaspidi saavad ka riigikogu liikmed olla samaaegselt kohalikes volikogudes, ei tunne ta end ka kuidagimoodi peibutuspardina. «Mulle on oluline, kellega koos ma valimistele lähen, ja tean, et minu erakonna liikmed tulevad ühiselt valimisliitu,» sõnas ta. «Kui ka nimes IRL ei kajastu, siis sisus on seda kindlasti.»

25 aastat linna juhtimise juures

Praeguse IRL-i liikmed on olnud Viljandi juhtimise juures Eesti taasiseseisvumisest alates. Aegade jooksul on kuulutud nii koalitsiooni kui opositsiooni. 2002. aastani tegutses toonane erakond Isamaa ja seejärel Isamaaliit Viljandis valimisliiduna Maramaa. 2002. aastal osalesid valimistel nii Isamaaliit kui Res Publica.

Praegu on IRL Viljandis linnapeaerakond. Linnapea Ando Kiviberg ei ole veel langetanud otsust, kas ta kandideerib ka sügisel. 

IRL-i Viljandi osakonna liikmed langetasid otsuse valimisliidu kasuks aprilli alguses ning otsuste tegemise juures oli ka Helir-Valdor Seeder. 

Harri Juhani Aaltoneni selgitas otsust toona, et mitu tublit inimest ei soovi valimistel erakonna nimekirjas kandideerida. 

«Samuti leiab linna osakonna juhatus, et pole õiglane, kui erakonna ladvikus toimuvad segadused mõjutavad kohalikku valimiskonkurentsi üle siinsete inimeste peade,» rääkis Aaltonen aprilli esimesel nädalal.

Foto: Allikas: valimiskomisjon
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles