Helir-Valdor Seeder: arvestasin võimalusega, et osutun valituks

Merlin Kuld
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval valiti Helir-Valdor Seeder Isamaa ja Res Publica Liidu esimeheks. Pühapäeval nautis ta päikeselist ilma oma koduhoovis.
Laupäeval valiti Helir-Valdor Seeder Isamaa ja Res Publica Liidu esimeheks. Pühapäeval nautis ta päikeselist ilma oma koduhoovis. Foto: Elmo Riig

Viljandlane Helir-Valdor Seeder valiti eile Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) suurkogul uueks erakonna esimeheks. Täna nautis ta ilusat ilma oma koduhoovis ja mõtiskles tuleviku üle.

Helir-Valdor Seeder, kas te täna puhkate või on mõtted juba juhtimistöö juures?

Ühelt poolt on puhkus, teisalt on mõtted ikka töö juures. Käisin täna hommikul maal, aga eks ma tee juba edasisi plaane ka.

Millised on kõige tähtsamad muudatused, mida kavatsete IRL-i juhtimises teha?

Nagu ma ka kandideerimise ja kampaania ajal ütlesin, on laias laastus kaks asja.

Üks on see, et peame korrastama erakonna maailmavaatelise poliitika. Me oleme oma põhikirjalisest poliitikast minu arvates liiga kaugele läinud. See puudutab rahvuslik-konservatiivset poliitikat. Peaksime seda selgemalt ellu viima. Nii, et ka erakonna liikmed ise teavad, kes nad on. Ja potentsiaalsed valijad teaksid ja saaksid aru, mis asja me Eesti poliitilisel maastikul ajame. See puudutab nii majandus- kui sotsiaalpoliitikat, erinevaid poliitika valdkondi.

Teine muudatus on erakonna enda töö korrastamine: liikmete motiveerimine, neile optimismi ja kindlustunde sisendamine. Kui erakonna maailmavaade ja poliitika, mida me ellu viime, on ebamäärased, tekib liikmetel passiivsus ja äraootav seisund. Seda on praegu tunda, aga seda on võimalik selgema poliitika ja sõnumiga muuta ning liikmed aktiivselt kaasata.

Kas teist saab nüüd taas minister? Kaitseminister?

Need otsused, mis puudutavad personaaliaid, saavad kindlasti enne teatavaks erakonnaliikmetele. Kindlasti ei tee ma nii, et erakonnakaaslased saaksid sellest teada meedia vahendusel.

Kas on võimalik, et viite IRL-i Jüri Ratase valitsusest välja?

Sellist eesmärki ma küll eraldi seadnud ei ole. Meie tahame ajada ikkagi poliitikat ja oma programmilisi seisukohti ellu viia. Kui seda on võimalik teha praeguses valitsuses, siis me seda ka teeme. Kui see võimalik ei ole, siis on selleks teistsugused lahendused.

Milliseid muutusi toob erakonna esimeheks olemine teie igapäeva?

Kõige suurem muutus on see, et perele ja kodule jääb veelgi vähem aega. Aga eks me ole selleks valmis. Enne kandideerimist mõtlesin sellele pikalt ja arvestasin ju võimalusega, et osutun valituks. Ma ei läinud kandideerima lihtsalt kandideerimise pärast.

Mõnevõrra on ka vastutus teistsugune ja suurem. Olin ennegi erakonna juhtkonnas volikogu esimees, eestseisuse liige ja riigikogu komisjoni esimees. See on samuti vastutusrikas koht, aga erakonna esimehe vastutus ja roll on siiski mõnevõrra suuremad. Nii Eesti poliitikas kui erakonna poliitika kujunemisel.

Kõige suuremaks muutuseks pean ikkagi seda, et aeg tuleb näpistada pere arvelt.

Nii et Viljandisse satute edaspidi veelgi harvem?  

Ajaliselt ja füüsiliselt kindlasti, aga kodulinn jääb mulle ikkagi kodulinnaks ja pere jääb Viljandisse. Ma püüan ikka iga nädalavahetus Viljandis olla. Tallinna ja Viljandi vahet olen tööl käinud juba viisteist aastat ja seitse aastat sellest ka minister olnud. Nii mina kui pere oleme sellega harjunud ja paratamatult on mu elu kahepaikne. Perele jääb kindlasti vähe aega.

Copy
Tagasi üles