IRL-i uus juht on Helir-Valdor Seeder

Merlin Kuld
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Tairo Lutter

Isamaa ja Res Publica Liidu suurkogul valiti uueks erakonna esimeheks viljandlane Helir-Valdor Seeder ning üheks eestseisuse liikmeks Viljandi linnavolikogu aseesimees Harri Juhani Aaltonen.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) suurkogu otsustas täna, kas erakonna juhtimise võtab Margus Tsahknalt üle erakonna senine aseesimees, sotsiaalkaitseminister Kaia Iva või partei volikogu juhtiv riigikogu liige Helir-Valdor Seeder.

Helir-Valdor Seederi poolt hääletas 322 ja Kaia Iva poolt 304 inimest. Kokku väljastati 643 valimissedelit. 

IRL-i esimeheks valitud Helir-Valdor Seeder tänas kõiki, kes teda toetasid ja usaldasid, ning ka neid, kes toetasid Kaia Iva. "Luban seista erakonna kui terviku eest ja võtta seda usaldust väga tõsiselt," lausus ta.

Seeder õnnitles ka juhtorganitesse valituid ning ütles, et edasi tuleb minna üheskoos, et mõjutada Eesti poliitikat ja oma maailmavaadet ellu viia ning Eesti oleks rohkem IRL-i nägu ja IRL oleks rohkem Eesti nägu.

Ajakirjanikele ütles Helir-Valdor Seeder, et ta otsustab lähiajal, kas läheb valitsusse või jätkab erakonna juhtimist riigikogust. Ta meenutas, et IRL-il on varasemast ka kogemus, kui erakonna esimees Mart Laar valitsusse ei kuulunud. «Nii et kõik on võimalik, aga need ettepanekud ja otsused teen ma enne teatavaks ikkagi organisatsiooni sees ja alles siis väljaspool.»

Rääkides erakonda ees ootavatest muudatustest, nentis Seeder, et IRL-i sõnumid peavad olema selgemad. «Ma arvan, et Eesti poliitiline maastik vajab tugevat, selget, konservatiivset erakonda ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna kõrvale,» lausus ta.

Samuti on Seedri sõnul vaja muuta erakonna asjaajamiskultuuri ja toimimist ning paremini ära jagada juhtide vastutus ja ülesanded. «Need on asjad, mis tugevdavad erakonda ja mis võimaldavad meil ka oma poliitikat tegelikult ellu viia.»

Seedri ütlemist mööda soovis erakonna töö ümberkorraldamist ja poliitika selgemaks muutmist ka tema vastaskandidaat Kaia Iva. «Võib-olla ei olnud ta nii otsekohene ja oli veidi tagasihoidlikum oma nendes väljaütlemistes, mis puudutasid konservatiivseid väärtusi, aga meie ühisosa oli väga suur. Nii et me kindlasti jätkame koostööd väga edukalt.»

Küsimusele koalitsioonileppe võimalikust avamisest vastas Seeder, et koalitsioonileping on avatud ja elav dokument juba praegu. Ta meenutas, et selles kokkulepitud automaksu otsustas valitsus mitte kehtestada ning samal ajal leidis valitsuses toetust tervishoiu lisarahastamine, mida koalitsioonilepe ei käsitle.

«Koalitsioonilepingu edasised arengud peaksidki sõltuma tegelikust elust ja vajadusest. Nii et mina arvan küll, et selle lepingu kehtivate punktide ja võimalike tulevaste muudatuste koha pealt me koalitsioonipartneritega läbi räägime,» kõneles Seeder.

Loo 13. mail 17.24 avaldatud versioonis oli loo esimeses lõigus valesti märgitud Viljandi linnavolikogu aseesimehe nimi. Õige on Harri Juhani Aaltonen. Parandatud 14. mail kell 11.21. Loo autor Merlin Kuld vabandab.

Copy
Tagasi üles