Suure-Jaani talgupõlengus hävis koguduse liikmete vara

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani koguduse kõrvalhooned, kus koguduse liikmed oma asju hoidsid, põlesid talgulõkkest alguse saanud tulekahjus maha.
Suure-Jaani koguduse kõrvalhooned, kus koguduse liikmed oma asju hoidsid, põlesid talgulõkkest alguse saanud tulekahjus maha. Foto: Marko Saarm

Läinud reedel Suure-Jaani kesklinnas tulevase veekeskuse platsi koristustalgutel puhkenud suures tulekahjus hävis hulk küttepuid ja muud vara. Tõenäoliselt korvab elanikele kahju vald, kes talgud korraldas.

Talgutel võeti maha puid ja tehti lõket. Paraku lendas üks säde poolesaja meetri kaugusel seisva kuuri laastukatusele ja pani selle põlema, edasi süttisid kaks naaberhoonet. Kõiki kolme kasutasid inimesed panipaikadena. Sädemeid lendas ka Köleri tänav 1 elumaja katusele ja seegi sattus põlemisohtu, ent tuletõrjujatel õnnestus see viimasel hetkel päästa.

Vald kompenseerib

Kogudusele kuuluvas majas elab neli peret. Sama maja elanik, kohalik kirikuõpetaja Kristi Sääsk ütles, et katus sai päästetööde käigus kannatada.

«Põleva puu otsast kukkus tukk räästasse ja see läks põlema. Et olla täiesti kindel, et tuli ei levi, lõhkusid tuletõrjujad seal veidi katust,» rääkis Sääsk.

Kui kuumus järele andis, pragunesid mõned aknad. «Aknad tuleb välja vahetada, katus parandada ja räästalauad vahetada,» loetles Sääsk.

Kindlustust majal ei olnud, aga et kahju on suhteliselt väike, oleks see tema hinnangul jäänud tõenäoliselt omavastutuse sisse. Hoopis suurem on kuuride mahapõlemisega tekkinud kahju. Seal hoidsid koguduse liikmed oma vara, näiteks aiatööriistu, jalgrattaid ja küttepuid, mida põles ära 30 ruumimeetri jagu. Tuleroaks läks ka koguduse varandust.

«Asume kolmapäeval kompenseerimise üle vallaga läbi rääkima,» sõnas Sääsk.

Suure-Jaani vallavolikogu juht Arnold Pastak arvas, et ilmselt tuleb inimestele kahju korvata. «Oleme tuleõnnetuste puhul varemgi inimesi toetanud,» sõnas ta.

Vallavanem Tõnu Aavasalu lubas, et kindlasti inimesi hätta ei jäeta ning leitakse lahendus. «Et tervisekeskuse alalt on kavas veel puid maha võtta, tuleb osa küttepuid põlenute asemele ehk sealt,» lausus ta.

Muinsuskaitsealune maja

Viljandimaa muinsuskaitseinspektori Anne Kivi kinnitusel kuulub tulekahjuohtu sattunud maja, mis kunagi oli Suure-Jaani kihelkonnakooli hoone, muinsuskaitse alla. Mahapõlenud ja kuuridena kasutatud hooned, sealhulgas ait ja laut, olid muinsuskaitsevööndis. Et need olid kavandatava tervise- ja veekeskuse ehitusalal, taotles vald nende eemaldamist ning oli need koguduselt ära ostnud.

«Muinsuskaitseamet andis hoonete eemaldamiseks loa, aga klausliga, et vana ait tuleb teisaldada,» märkis Kivi. Ait oleks tulnud palk palgi haaval lahti võtta ja vanale kihelkonnakooli hoonele lähemale nihutada. Mahapõlenud laut oli muinsuskaitse hinnangul liiga lagunenud ja selle säilitamist ei soovitud. Ühtlasi nõuti, et aida ja lauda vundamendi kohad tähistataks, sest need olid koolikompleksi olulised osad.

Anne Kivi lausus, et kuna ait põles maha, ei saa selle teisaldamist tõenäoliselt enam nõuda.

Vallavanem Tõnu Aavasalu ütles, et aida teisaldamine oleks olnud keeruline, aga nõuet tulnuks täita. «See, mis reedel juhtus, oli kurb ja lubamatu. Ehkki täitsime kõiki nõudeid, lõke oli hoonetest piisaval kaugusel ning hoidsime seda igati vaos, juhtus halbade asjaolude kokkusattumise tõttu ikkagi see, mis juhtus. Siit õpetuseks, et hoonete lähistel ei tasu üldse tuld teha,» rääkis ta.

Vallavanem rõhutas, et elumaja õnnestus päästa vaid tänu tuletõrjujatele, kes oskasid hoonet kaitsta ja tuld summutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles