Seeder: «Põllumees ongi tippjuht»

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Elmo Riig

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder leidis seminari eel veidi aega, et vastata paarile küsimusele.

Minister Seeder, mis hinnangu annate Olustveres peetud põllumeeste õppepäevale?

See on traditsiooniks saanud seminar — kuuenda kohta võib juba niiviisi öelda. Olen siin kolmandat või neljandat korda. Seminar on põllumajandusaastale hea algus. Saal on alati täis tulnud ning ikka on siin olnud neid, kes on pikka aega edukalt tegutsenud ja tuntud.

Sellist õppepäeva on põllumeestel minu arvates vaja: nad saavad siit väärt infot põllumajandussektori juhtimise kohta.

Kas põllumees ikka on tippjuht?

Kindlasti on. Talu juhtimine on tippjuhtimine.

Talumehel peab olema teadmisi ilmastiku kohta, ta peab tundma looduse rütme, bioloogilisi protsesse, majandust, raamatupidamist, turustamisreegleid ja -nippe — väga erinevaid eluvaldkondi.

Suures tehases võib tippjuht olla kodus ainult ühel alal, sest tal on kõrval spetsialistid. Taluperemees peab olema mitmekülgne. Tema eest ei otsusta keegi.

Kuidas hindate oma nelja ministriaastat?

Need on olnud täis kiireid muutusi ja positiivsed.

Sel ajal suurenes põllumaa 10 000 hektarit aastas — nii palju üheksakümnendate aastate algul sööti jäänud alasid on üles haritud. Maakasutus on objektiivne mõõdupuu, mis näitab põllumajanduse perspektiivi, hoolimata sellest, et turud ja hinnad on kõikunud.

Praegu muretsetakse sellepärast, et maad müüakse välismaalastele. See seadustati juba üheksakümnendate aastate keskpaigas ning praegu kuulub väliskapitalile natuke rohkem kui neli protsenti põllumajandusmaast — seda pole ohtlikult palju. Loodan, et valdav osa jääb ka edaspidi meie põllumeeste kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles