«Maakate» muusikaline kujundus pälvis auhinna

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatrikriitik Valle Sten Maiste hinnangul haarab ja raputab vaatajat Taago Tubina väga stiilne, vaiksest nukrusest kantud muusikaline kujundus, mida täiendab balkani trombooniga Ruslan Trochynskyi (pildil), selgelt rohkem, kui 2004. aastal tehtud samanimelise mängufilmi muusikas domineerinud popistatud rahvamuusikatöötlused.
Teatrikriitik Valle Sten Maiste hinnangul haarab ja raputab vaatajat Taago Tubina väga stiilne, vaiksest nukrusest kantud muusikaline kujundus, mida täiendab balkani trombooniga Ruslan Trochynskyi (pildil), selgelt rohkem, kui 2004. aastal tehtud samanimelise mängufilmi muusikas domineerinud popistatud rahvamuusikatöötlused. Foto: Elmo Riig / Sakala

Teatriaasta auhindade jagamisel võidutses sõnalavastuste muusikalise kujunduse kategoorias teist aastat järjest Ugala. Seekord pälvis preemia Taago Tubina ja Ruslan Trochynskyi loodud originaalmuusika lavastusele «Maakad».

«Üllatus oli tõesti suur, sest see on minu esimene teatriauhind ja mul on väga hea meel!» kinnitas Ruslan Trochynskyi. «Soovin tänada Taagot, kogu truppi, muidugi publikut ja oma muusat — abikaasa Terjet!» lisas ta heatujuliselt.

Sarm hakkas kontserdil silma

Ruslan Trochynskyi karisma oli Taago Tubinale silma jäänud Svjata Vatra kontserdilt. Lavastaja ettepanekuga koostööd teha oli muusik kohe nõus. Kahju on tal oma sõnul vaid sellest, et lavastusse ei saanud kaasata tervet bändi.

«Laval ma peamiselt improviseerin, andes edasi tundeid, näiteks valu ja armastust. Iga kord mängin mingil määral isemoodi, see sõltub publiku ja kaasnäitlejate meeleolust,» rääkis Trochynskyi.

Muusik esitab lavastuses tromboonil üht pala, mida ta Svjata Vatraga esinedes tavaliselt laulab. «Kirjutasin selle oma vanaemale, see kõneleb armastusest ja elutahtest,» täpsustas ta.

Taago Tubin sai samas kategoorias preemia ka Vanemuise lavastuse «Paanika» eest, mille ta ühtlasi lavastas. Soome lavastaja ja näitekirjaniku Mika Myllyaho tragikomöödia räägib kolmest keskikka jõudnud mehest ning pingetest, mida nüüdisaegne ühiskond meessoos tekitab. Lavastuse kunstnikutöö on teinud samuti ugalalane Jaanus Laagriküll.

Sõnalavastuste muusikalise kujunduse auhinna kandidaadiks oli seatud ka Peeter Konovalov lavastuste «Grace ja Glorie» ning «Isa talveuni» originaalmuusika ja muusikalise kujundusega. Eelmisel aastal pälvis Konovalov koos Viljandi muusikakooli pedagoogi Marge Loigiga parima muusikalise kujunduse auhinna jõululavastuse «Nähtamatu varandus» eest.

Ugala kandideeris mitmes kategoorias

Ugala teatri töötajad kandideerisid teatriliidu auhinnale mitmes kategoorias. Parima lavastaja nominent oli Andri Luup lavastusega «Piloot». Naiskõrvalosa auhinnale kandideeris Kadri Lepp Herta osaga «Piloodis». Kunstniku auhinnale olid esitatud Jaak Vaus «Jürka» ning Laura Pählapuu «Piloodi» kujundusega.

Teatritöötaja preemiale etendust ettevalmistavas kategoorias oli esitatud Ugala kunstnik-dekoraator Taimi Põlme ning etendust teenindavas kategoorias vanemlavameister Gennadi Gorjajev.

PARIMAD

1961. aastast annab Eesti teatriliit kultuurkapitali abiga igal aastal välja 33 auhinda.
• 2010. aasta parimaks lavastuseks tunnistati NO99 «Ühtne Eesti suurkogu».
• Parima lavastaja auhinna võitis Urmas Lennuk lavastuse «Vargamäe varjus» eest.
• Naisnäitleja auhinna sai Ita Ever Violet Westoni rolli eest Draamateatri lavastuses «Augustikuu».
• Parimaks meesnäitlejaks nimetati Nero Urke Kaarel Irdi osatäitmise eest Tartu Uue Teatri lavastuses «Ird, K».
Allikas: teatriliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles