Toitlustusasutust kimbutavad võlad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui suvel tõid kohvikule raha sisse ka turistid, siis sügisel käivad seal enamasti viljandlased.
Kui suvel tõid kohvikule raha sisse ka turistid, siis sügisel käivad seal enamasti viljandlased. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaks aastat viljandlasi teenindanud toitlustuskoht Tunturi on tõsistes majandusraskustes ning soovib linnalt abi põhjendusega, et on andnud panuse puuetega inimeste tööhõivesse.



Septembris saatis Tartu tänaval omanimelist kohvikut pidav Juha Olavi Tunturi Viljandi linnavalitsusse avalduse, milles palub toetust äri jätkamiseks, sest asutus on võlgu ruumide ja kauba eest. Tunturi loodab linnalt saada toetust kolme kuu rendi ulatuses ehk 53 100 krooni.



Abipalves toonitab ettevõtja, et kohvik on valmis praktikale võtma Viljandi ühendatud kutsekeskkoolis õppivaid vaegkuuljaid ning on teinud erivajadustega inimeste ühingutele ürituste korraldamisel soodustusi.



Praegu annab Tunturi teenistust neljale piiratud töövõimega inimesele.



«Seal on kujunenud neile väga sobiv töökeskkond ja toetav kollektiiv,» tõdes Viljandi linnavalitsuse sotsiaalameti juht Helmen Kütt. Et ka toitlustusasutuse omanik on kuulmispuudega, oskab ta hästi arvestada sellest lähtuvate erivajadustega.



Tunturi pole linnalt varem abi taotlenud, küll aga aitas linnavalitsuse ettevõtluse peaspetsialist Ljudmila Nugis ettevõtet registreerida ja käivitada. «Ta tegi oma vabast ajast ära kogu paberitöö, aitas suhelda rendipinna omaniku ja tervisekaitsetalitusega,» loetles Kütt.



Juha Olavi Tunturi arvates vedas äri kiiva, sest ta ei osanud ette näha nii kiiret majanduslangust.



«Paaril esimesel aastal ei saagi loota kasumile, kuid just siis, kui asi võinuks hakata sisse tooma, kallinesid kaubad ja kütus järsult,» selgitas ta, miks on kohvikul kuhjunud 300 000 krooni võlgu.



Omanik on abi otsinud mitmelt poolt. Pankadelt on raske laenu saada, sest Soome riigi kodanikuna pole tal Eestis laenu tagatiseks sobilikku vara. Ka ettevõtlustoetust ei saa kohvikupidaja küsida, sest selleks peavad kõik võlad olema tasutud.



Tunturi on kaalunud kesklinna kalli äripinna vahetamist odavama vastu, kuid sobivat lahendust pole ta leidnud.



Siiski on omaniku arvates vara lugu lootusetuks pidada. Kohviku käive näitab, et äril on suvehooajal järjest paremini läinud: näiteks juuli kasum oli maikuu omast üle viie korra suurem.



Omanik on asunud ettevõtte päästmiseks müüma oma vara. Tema arvestuste kohaselt peaks astutud sammudest ja linna toetusest piisama, et professionaalsete nõustajate abil äri päästa.



«Sakala» andmetel on praeguseks tegevuse lõpetanud Tamperes tegutsenud Tunturi  toitlustusasutus, kuid omanikult selle kohta kinnitust saada ei õnnestunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles