Riik soovib asendushoolduse korraldamise anda omavalitsuste kätte

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva
Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusele sotsiaalhoolekande seaduse muutmise eelnõu, millega muudetakse vanemliku hoolitsuseta laste asenduskodu- ja perekonnas hooldamise teenus asendus- ja järelhooldusteenuseks ning antakse koos rahaga korraldada omavalitsustele.

«Sotsiaalhoolekande seaduse muudatused lahendavad suures osas asendushoolduse probleemid. Lastele on kõige loomulikum kasvukeskkond pere, mistõttu plaanime seadusemuudatustega suurendada perepõhise asendushoolduse osa,» ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva.

Eelnõuga muudetakse senist asendushoolduse korraldust, millega luuakse paremad võimalused nii asendushooldusel olevate laste igapäevase elu korraldamiseks kui ka ellu astuvate noorte iseseisva toimetuleku ja õppimise toetamiseks. Maavalitsuste reformi elluviimisel saab omavalitsuste ülesandeks asendus- ja järelhooldusteenuse korraldamine.

Eelnõuga planeeritakse muuta ka rahastamise skeemi, mis motiveeriks laste paigutamist pigem hooldusperre kui asutusse. Senised maavalitsuste ülesanded jaotatakse omavalitsusüksuste ja sotsiaalkindlustusameti vahel. Sotsiaalkindlustusamet on valmis tooma sotsiaalkindlustusametisse üle kõigi maavalitsuste ametnikud, kes on seni sotsiaalvaldkonna tegevustega hõlmatud olnud.

Omavalitsusest riigile üle tulevaid ülesandeid täidab edaspidi sotsiaalkindlustusamet. Sotsiaalkindlustusameti ülesanneteks on edaspidi riiklike tegevuslubade väljastamine, riikliku- ja haldusjärelevalve tegemine ning statistiliste andmete kogumine, lisaks senised omavalitsuse tegevused hooldusperede värbamiseks ja ettevalmistamiseks ning tervise arengu instituudi koolitustele saatmiseks.

Eelnõuga määratakse kindlaks kvaliteedipõhimõtted, mida iga sotsiaalteenuse osutaja peab järgima. Järelevalvet kvaliteedipõhimõtete rakendamise üle hakkab tegema sotsiaalkindlustusamet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles