Muuseumi juht sai mahuka teose eest preemia

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak
Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak Foto: Marko Saarm / Sakala

Mulluse parima sõjaajaloolise publikatsioonina pälvis Hendrik Sepa nimelise preemia teatmeteos «Eesti Vabaduse Risti kavalerid», mille koostaja ja autor on Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak ning kaasautorid Mati Strauss ja Ain Krillo .

Preemia anti kätte täna alanud rahvusvahelisel sõjaajaloo konverentsil «Rahvusväeosad Esimeses maailmasõjas – impeeriumide värbamispoliitikast iseseisvate rahvusriikide relvajõududeni» Eesti sõjamuuseumis.

Aastatepikkuse uurimistöö tulemusena on preemia pälvinud teosesse koondatud 3126 Vabaduse Risti kavaleri elulood ja ülevaade Vabadusristidest.

2016. aastal kandideeris preemiale viis teost, lisaks autasustatule märgiti ära Liisi Esse «Eesti sõdurid Esimeses maailmasõjas: sõjakogemus ja selle sõjajärgne tähendus» ning Mehis Helme «Militaarraudteed Eestis. Military Railways in Estonia».

Hindamiskomisjoni esimehe doktor Kaarel Piirimäe sõnutsi oli 2016. aasta sõjaajaloo publikatsioonide seisukohast taas hea. «Valikut oli raske teha, kuid komisjon pidas võidutöö puhul erakordseks töö mahtu. See on Vabadussõja ajaloo uurimiseks oluline ja usaldusväärne andmestik, millele saavad toetuda teised ajaloolased praegu ja tulevikus.»

Silmapaistva sõjaajaloolase Hendrik Sepa nimelise preemiaga väärtustatakse ja tunnustakse Eesti sõjaajaloo süvateaduslikku uurimist muinasajast tänapäevani. 2013. aastast annab muuseum välja kuni 3000-eurose preemia eelnenud kalendriaasta jooksul trükist ilmunud parima Eesti sõjaajaloolise publikatsiooni autorile või autorite kollektiivile.

Sõjaajaloolane Hendrik Sepp (1888–1943) oli Tartu ülikooli Eesti ja Põhjamaade ajaloo professor, akadeemik ja enam kui 300 ajalookirjutise autor. Tema peamised uurimisvaldkonnad olid Liivi sõjale järgnenud sõdade ajajärk ja Põhjasõda. Sepa kaalukaim töö oli doktoriväitekiri «Narva piiramine ja lahing aastal 1700».

Eesti sõjamuuseumi ja kaitseväe ühendatud õppeasustuste koostöös korraldatud kaheksandat rahvusvahelist sõjaajaloo aastakonverentsi peetakse teisipäeval Viimsis Eesti sõjamuuseumis ja kolmapäeval Tartus kaitseväe ühendatud õppeasutustes ning on pühendatud Eesti rahvusväeosade asutamise 100. aastapäevale. Konverentsil esinevad ettekannetega teadlased Eestist, Lätist, Leedust, Ukrainast, Kanadast, Hispaaniast, Itaaliast, Sloveeniast, Poolast ja Saksamaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles