Enne suve kontrolli suvila elektrisüsteemi

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige efektiivsem abinõu elektriohu vältimiseks rikkevoolukaitselüliti kasutamine.
Kõige efektiivsem abinõu elektriohu vältimiseks rikkevoolukaitselüliti kasutamine. Foto: Marko Saarm / Sakala

Pool aastat talvitunud suvilad saavad uue hingamise kevadel ja suvel, kui järjest rohkem inimesi linnast maale kolib. Eesti Energia uute teenuste juhi Andrus Alase sõnul on tähtis seisnud hoone elektrisüsteem enne kasutamist üle vaadata.

Suvekodu elektrisüsteemile kehtivad samasugused nõuded nagu igapäevase elupaiga omale. Ei maksa arvata, et suvilas saab justkui lihtsamalt läbi. Elektrisüsteemi rikkest alguse saanud tulekahju ei hüüa tulles. Seepärast tuleb pikemat aega seisnud elektriseadmed ja -süsteemid üle vaadata ning veenduda, et nende seisund pole talve jooksul halvenenud.

Eriti tähelepanelikult tuleb kontrollida hooneid, kus on niiskust. Rõskus põhjustab elektrisüsteemi rikkeid, mis ei pruugi endast kohe märku anda. Niiskus elektrikaabli katteisolatsioonis võib kaablis lühise tekitada alles mõne aja pärast. Et oht ei ole silmale nähtav, peaksid spetsialistid kontrollima vedelike ja rõskusega kokku puutunud lüliteid, pistikupesi või elektrikilpi.

Füüsilisi vigastusi on lihtsam märgata. Lisaks juhuslikule löögile või peale kukkunud raskusele võivad elektrisüsteemi tõrkeid põhjustada närilised. Selliste leidude korral tuleks taas pöörduda spetsialisti poole. Ise parandamine ei pruugi anda ootuspärast ja ohutut tulemust ning võib kaasa tuua rohkem riske.

Kui suvilasse ostetakse uusi ja võimsamaid kodumasinaid või muid seadmeid, tuleb hinnata, kas elektrisüsteem peab kasvanud koormusele vastu. Kui elektrisüsteem vastab nõuetele, ei tohiks täiendava võimsuse rakendamise korral midagi juhtuda. Liiga suure võrgukoormuse puhul rakendub kaitseautomaat või kaitsekork ning tarbija saab märguande, et elektrivõrk on üle koormatud.

Sel juhul on lubamatu elektrisüsteemi kaitsmeid omal algatusel suuremate vastu vahetada. Kaitseautomaadid ning sulavkaitsmed ja -korgid ei ole mõeldud kodutehnika, vaid elektrisüsteemi kaitsmiseks. Ülekoormus põhjustab elektrisüsteemile kahju, tõstab juhtmestiku ja ühenduskohtade temperatuuri ning võib lõppeda põlenguga.

Elektrisüsteemi seisukorra hindamine on tehniliselt keeruline. Isegi kogenud elektrik ei näe ilma erivarustuseta juhtmete, kaablite ja ühendusklemmide seisukorda. Lühiste ja elektrilöökide eest kaitsev kaablite ning elektriseadmete isolatsioon võib keskkonna mõjul muutuda, nii et kaabli soonte vahel toimub ootamatu läbilöök, mis võib omakorda ettearvamatult lõppeda.

Meelespea

  • Talvel jõude seisnud suvila elektrisüsteem tuleb kevadel alati üle vaadata.
  • Pööra tähelepanu elektrisüsteemi füüsilistele vigastustele ja võimalikele niiskuskahjustustele.
  • Lase spetsialistil teha iga viie või kümne aasta järel elektrisüsteemi audit ning mõõdistustööd. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles