Juhtkiri: Linna rahaga pankroti vastu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kahjuks kuuleb sõnu «pankrot», «koondamine» ja «sundpuhkus» viimasel ajal Eestis üha enam. Eri suurusega ettevõtted lõpetavad majandusraskustele viidates tegevuse.


Tänasest «Sakalast» saab teada, et tõenäoliselt jäävad viljandlased õige pea ilma ühest kesklinna söögikohast. Polegi vist enam mõtet arutada, kas Tunturi ebaedu põhjuseks võib pidada nõrka äriplaani, kehva seadustes orienteerumist või lihtsalt halba õnne. Fakt on see, et majandusraskused on kaks aastat tegutsenud söögikoha põlvili surunud.



Viimases hädas pöördus Tunturi linna poole palvega, mida linnavalitsus võrdsuse printsiipi arvestades kuidagi rahuldada ei saanud. Pole ju linnal võimalik tasuda ühe firma eest rendimakseid, sest samasugust tuge ootaksid siis tõenäoliselt kõik ettevõtted.



Ühe idee võib Tunturi omaniku tegevusest siiski leida.



Pole ju mingi uudis, et mitmes Euroopa riigis on valitsused hakanud pankasid üle võtma. Selle asemel et järgida karmi turumajanduse põhimõtteid ja tekitada suuri kriise, on riik osa panga aktsiatest endale ostnud. Tõenäoliselt müüb riik kunagi helgemas tulevikus, kui majandussituatsioon on parem, need aktsiad ettevõtjatele tagasi.



Võib ju mõtiskleda, kas linnal tasuks sekkuda, et mõni ettevõte samasugusel moel päästa. Tõenäoliselt ei taha ükski viljandlane, et kesklinnas asuv Grand Hotel suletaks. Õnneks ei viita miski selle hotelli majandusraskustele, kuid kui vaja, võiks linn kasutusele võtta abinõud, et hotell saaks oma tööd jätkata.



Hotell pole muidugi ainus, mida tuleks hoida. Nende kohtade nimekirja võiksid kuuluda ka Viljandi kohvik ja jäähall.



Tõenäoliselt takistaks niisuguse mõtte elluviimist raha- ja oskuste puudus, kuid see oleks üks võimalus, kuidas vältida arengu vähikäiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles