Koolides tehakse algust PISA eeltestiga

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PISA eeltesti tegemine.
PISA eeltesti tegemine. Foto: Elmo Riig / Sakala

17. aprillil algab Eesti koolides PISA 2018 eeltest. Kolme nädala jooksul teeb peaaegu 3900 15-aastast õpilast testi, mille tulemuste põhjal pannakse kokku järgmise aasta kevadel tehtav põhitest. PISA 2018 põhiliseks hindamisvaldkonnaks on funktsionaalne lugemisoskus.

Sihtasutuse Innove PISA koordinaator Gunda Tire sõnul mõõdab põhitest seda, kui hästi saavad meie 15-aastased õpilased aru kirjalikest tekstidest ja kui tõhusalt suudavad nad neid kasutada. «2009. aasta testi tulemustest selgus, et ehkki 61 protsenti Eesti noortest lugemist pigem naudib, loeb ilukirjandust meelsasti vaid veerand 15-aastastest õpilastest. Kas olukord on praeguseks muutunud ja millised on noorte lugemisharjumused, selgubki järgmisest PISA uuringust,» kõneles Gunda Tire.

Riigile on PISA 2018 põhiuuringus osalemise eelduseks eeltest, millega katsetatakse uusi ülesandeid ja protseduure. Andmete alusel selekteeritakse välja vaid kõrge kvaliteediga ülesanded, millest pannakse kokku põhitest. Eeltesti tegemine võtab aega kolm tundi ja test on elektroonne.

Eelmise, PISA 2015 uuringu põhiliseks hindamisvaldkonnaks olid küll loodusteadused, kuid siis näitasid Eesti noored, et oma lugemistulemustes ollakse maailmas kuuendal ning Euroopa riikide arvestuses Soome ja Iirimaa järel kolmandal kohal.

PISA uuringut Eestis korraldab Innove ning rahastab haridus- ja teadusministeerium. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles