Vaidlus metsade üle – kas teadusega lõhnastatud kära või põhjendatud mure?

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Allikas: statistikaamet

Looduskaitsjate ja keskkonnaministeeriumi vahel puhkenud tüli metsade üle ei ole ilmselt mööda läinud ühestki vähegi uudiseid lugevast inimesest. Eesti oludes harva nähtavalt tulise meeleavalduse kaasa toonud avalik poleemika on jõudnud omalaadsesse ummikseisu, kus tavalised inimesed ei oska enam kaasa rääkida, sest vaidlus on lennutatud adumatule terminoloogilisele orbiidile.

Valitsus tahab muuta metsaseadust. Viljakates kasvukohtades kuusikute raievanust alandataks muudatuste järel keskmiselt 60–70 aastani – praegu on piiriks 80 aastat või siis ei tohi raiutava kuuse diameeter olla alla 26 sentimeetri. See kõlaks kokku metsade arengukavas sätestatud raiemahu ülempiiriga, milleks plaanitakse 15 miljonit tihumeetrit aastas. Samuti tahetakse leevendada lageraie alternatiivide turberaie ja valik­raie rakendamise korda.

Taivo Denks
Taivo Denks Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles