Juubeliaasta avapäev kulmineerub Kurgjal

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti riigi sünniprotsessi alguseks peetakse Eestimaa ja Põhja-Liivimaa ühendamist 1917. aastal. Sel pühapäeval on aktiivsed inimesed oodatud üheksasse sihtkohta jõudvale rahvamatkale, et üheskoos sümboolselt kaardilt omaaegne kubermangupiir kustutada. Õhtul antakse Eesti juubeliaastale suur avapauk Kurgja talumuuseumis (pildil).
Eesti riigi sünniprotsessi alguseks peetakse Eestimaa ja Põhja-Liivimaa ühendamist 1917. aastal. Sel pühapäeval on aktiivsed inimesed oodatud üheksasse sihtkohta jõudvale rahvamatkale, et üheskoos sümboolselt kaardilt omaaegne kubermangupiir kustutada. Õhtul antakse Eesti juubeliaastale suur avapauk Kurgja talumuuseumis (pildil). Foto: ELMO RIIG / EV100

Eeloleva pühapäeva õhtul avatakse Sakala asutaja Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis Kurgjal Eesti Vabariigi 100. aastapäeva pidustused, mis kestavad 2020. aastani. Enne seda kustutavad matkajad sümboolselt maakaardilt omaaegse kubermangupiiri, mis eraldas Eestimaad Põhja-Liivimaast.

Juubeliaasta toimkonna teatel lähevad omaaegset kubermangupiiri vallutama üksnes väikesed eriettevalmistusega rühmad, sest see ligi 400-kilomeetrine tee Peipsi järvest Tõstamaani on kohati raskesti läbitav ja puudutab looduskaitsealasid, kus pesitsevaid haruldasi linnuliike pole lubatud häirida.

Kõik ülejäänud aktiivsed inimesed saavad osalemiseks valida kunagise piirijoone lähikonnas 18 rahvamatka marsruudi vahel, mis toovad mööda väiksemaid ja suuremaid teid üheksasse kogunemispaika. Kohtadeks, kuhu suurt matkajate hulka oodatakse, on Avinurme, Sadala, Päinurme, Oisu, Lelle, Kurgja, Järvakandi, Lõpe ja Tõstamaa. Igasse sihtpunkti matkatakse mööda kaht marsruuti. Need läbivad mitmesuguseid maastikke ning tarvitavad eri tüüpi teid alates asfalteeritud teedest ja lõpetades metsaradadega. Muu hulgas saavad huvilised valida teekonda pikkuse järgi. Nii näiteks saab kõige lühema, kolmekilomeetrise matka läbi teha lapsevankriga või ratastoolis. Mõnele pikemale marsruudile on seevastu kõige paslikum minna hoopis jalgrattaga. On ka üks kanuumatk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles