Sportlased astuvad täna valge kaardiga koolikiusamise vastu

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis praeguses Paalalinna koolis käinud kulturist Ott Kiivikas lausus, et kiusamine teeb haiget.
Viljandis praeguses Paalalinna koolis käinud kulturist Ott Kiivikas lausus, et kiusamine teeb haiget. Foto: Videokaader

Täna, 6. aprillil tähistatakse Eesti olümpiakomitee eestvedamisel rahvusvahelist valge kaardi päeva, mil sportlased kutsuvad valget kaarti näidates üles koolikiusamist märkama ja sellele vahele astuma.

Kettaheitja Gerd Kanter nentis, et Eesti koolides on iga neljas-viies õpilane oma klassikaaslaste seas kiusatud. Viljandis praeguses Paalalinna koolis käinud kulturist Ott Kiivikas lausus, et kiusamine teeb haiget. «Isegi ainult sõnad võivad teha väga palju valu. Kui näed, et kedagi kiusatakse, siis sekku! Selleks pole vaja suuri muskleid. Piisab sellest, et süda ja pea on õigel kohal. Hea sõna aitab vahest väga palju.»

Olümpiakomitee sportlaskomisjoni liikmed Gerd Kanter, Ott Kiivikas ja iluuisutaja Johanna Allik salvestasid videopöördumised, milles kutsuvad üles koolikiusamisele vahele astuma. Samuti kutsuvad paljud teised Eesti sportlased ja meeskonnad täna valge kaardiga üles koolikiusamist märkama ja sekkuma. Kõik videod ja fotod jõuavad olümpiakomitee Facebooki lehele «Olen olümpiafänn».

«Kiusuvaba haridustee eest võitlevad organisatsioonid on väga tänulikud, et sportlased on näidanud üles soovi sellele olulisele teemale tähelepanu juhtida,» märkis sihtasutuse Kiusamisvaba Kooli tegevjuht Triin Toomesaar. «Kui Gerd Kanteri, Johanna Alliku, Ott Kiivikase ja teiste sportlaste toetavad sõnad aitavad õpilastel leida julgust kiusamise peatamiseks vahele astuda, on sellest abi väga paljudele Eesti lastele.»

6. aprilli tähistamise algatasid rahvusvaheline olümpiakomitee ja ÜRO nime all International Day of Sport for Development and Peace. See päev keskendub spordi võimele muuta ühiskonda paremaks: sport suudab inimesi ühendada, dialoogi arendada ning mõistmist ja hoolivust luua.

Kui punane kaart tuleb spordis välja suure rikkumise eest, siis 6. aprillil näitavad spordiinimesed üle maailma valget kaarti, mis sümboliseerib tolerantsust, hoolimist ja positiivsust.

Sihtasutuse Kiusamisvaba Kool igakevadiste õpilasküsitluste ning Maailma Tervishoiuorganisatsiooni uuringu põhjal kogeb kooliaasta jooksul kiusamist keskmiselt viiendik Eesti kooliõpilastest, nooremate laste seas lausa iga neljas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles