Tulevased tudengid uudistasid lahtiste ustega akadeemiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Jürjendal tutvustas improvisatsiooni metoodikat oma õpilasele ja kahele Tartu neiule, kel on üsna kindel soov sügisel just kultuuriakadeemias õppima asuda.
Robert Jürjendal tutvustas improvisatsiooni metoodikat oma õpilasele ja kahele Tartu neiule, kel on üsna kindel soov sügisel just kultuuriakadeemias õppima asuda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia avas eile üheks päevaks uksed tulevastele sisseastujatele ja muidu huvilistele, lubades pealtvaatajaid nii täiesti tavalistesse kui pisut erilistesse loengutesse.

«Arvatakse, et kultuur on kõik see, mis kuulub kultuuriministeeriumi haldusalasse ja mida ei saa nimetada spordiks,» ütles akadeemia direktor Anzori Barkalaja tulijatele kooli tutvustades.

Barkalaja ei teinud saladust, et kultuur on palju laiem nähtus ja need, kes tahavad seda tundma õppida, peaksid astuma just kultuuriakadeemiasse.

Tänavused abituriendid ja teised huvilised said eile kõrgkooli ning seal pakutavaga tutvust teha, ilma et oleksid pidanud pabereid esitama.

«Mulle oleks kõige põnevam ilmselt see, kui lisaks oma erialaga tutvumisele saaksin käia võimalikult paljudes teistes loengutes,» rääkis kultuuriakadeemia avalike ja välissuhete osakonna spetsialist Hannele Känd.

Loengusse improviseerima

Nagu nimigi ütleb, olid kultuuriakadeemia kõigi viie osakonna uksed eile tõesti valla. Huvilised said pihku tunniplaani, kust nad võisid ise valida, milliseid loenguid kuulata.
Tartu abituriendid, sõbrannad Liisa Laanisto ja Elde Siilbek veetsid tund aega Robert Jürjendali improvisatsiooni metoodika loengus ning arutlesid muu hulgas selle üle, kuidas sarnanevad omavahel muusika, kunst ja söögitegemine.

«Sa paned nelki, pipart, kaneeli, soola ja suhkrut ning lõpuks maitseb kõik ühtemoodi, aga pane järgmisel korral nelki näiteks viis doosi tavalise kahe asemel ja toidul on kohe teistmoodi mekk juures,» õpetas Jürjendal tudengit.

Õppejõud andis nende sõnadega märku, et ka muusikas tasub mõnd väga head elementi pigem rõhutada kui see lihtsalt kõige muu sisse kaotada.

Päev läks korda

Kunstihuvilisele Elde Siilbekile ja tantsulembesele Liisa Laanistole loengud meeldisid. Päeva lõpuks oli Laanisto üsna kindel, et astubki suvel just kultuuriakadeemiasse. Siilbek jäi veel kahtlema, kuid kool meeldis temalegi.

Ka akadeemia avalike ja välissuhete osakonna spetsialist Hannele Känd oli päevaga rahul. Huvilisi sai päeva lõpuks registreerimislehele kirja 78, kuid Kännu hinnangul võis inimesi majast läbi käia rohkemgi.

«Ma arvan, et neid oli nii 85 või 90. Seda on umbes sama palju, kui meil varemgi on huvilisi olnud,» sõnas ta.

Viljandi kultuuriakadeemia alustab dokumentide vastuvõttu 27. juunil ja viimane päev oma sisseastumissoovist teada anda on 8. juulil. Mitme eriala õppimiseks tuleb sooritada sisseastumiskatsed või -eksamid. Seda, kas noor on kooli vastu võetud, saab teada alates 22. juulist.

SISSEASTUMINE

Tänavu suvel võtab kultuuriakadeemia tudengeid vastu peaaegu kõigile erialadele.
• Vastuvõtt on viies osakonnas ja 16 erialale.
• Teatrikunsti visuaaltehnoloogia ja rahvusliku tekstiili erialale võetakse uusi õppureid  tuleval aastal.
Allikas: sisseastuja.kultuur.edu.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles