Mammograafiabuss tuleb Viljandimaale

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammograafiabuss.
Mammograafiabuss. Foto: Sille Annuk / Postimees

Märtsi lõpust aprilli keskpaigani on Viljandimaal liikvel mammograafiabuss, mis ootab sihtrühma naisi rinnavähi sõeluuringule.

Mammograafia on olemuselt rinnanäärme uuring, mida tehakse spetsiaalse rindade uurimiseks loodud röntgenaparaadi abil. Kuigi rinnavähk on naistel kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja, on see varajases staadiumis avastamise korral teiste kasvajatega võrreldes siiski suhteliselt hästi ravitav.

Rinnavähi tekkimise täpsed põhjused ei ole teada, kuid rinnavähi risk tõuseb vanuse suurenedes. Eriti tähelepanelikud peaksid olema naised, kelle suguvõsa naisliinis on esinenud rinnavähki või kellel esineb muid riskitegureid, nagu varane menstruatsioonide algus, hiline menopaus, mittesünnitamine või esmasünnitamine pärast 30. eluaastat. Riskiteguriteks peetakse ka rasvumist, suitsetamis ja sagedast alkoholi tarvitamist.

2017. aastal on rinnavähi sõeluuringule oodatud 1955., 1957., 1959., 1961., 1963., 1965. ja 1967. aastal sündinud ravikindlustatud naised. Nimetatud aastatel sündinud naistel ei ole vaja uuringule minemiseks saatekirja. Vajalik on vaid eelnev registreerimine, mida saab teha telefonil 731 9411.

Naised, kes ei kuulu sel aastal sihtrühma, saavad samuti uuringul osaleda, kuid selleks on vaja saatekirja.

Lisainfot mammograafiabusside ajakava kohta leiab lehelt www.haigekassa.ee.

Mammograafiabusside ajakava Viljandimaal:

  • 17. ja 18. aprillil Nuia perearstikeskuse ees,
  • 19. ja 20. aprillil Abja-Paluojal Pärnu maantee 30,
  • 21. aprillist 10. maini Viljandi tervisekeskuse juures (Turu tänav 8/10),
  • 11. ja 12. mail Suure-Jaanis Lembitu tänav 42.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles