Kohus saatis kurikamõrvari 20 aastaks trellide taha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vjatšeslav Bajukile määrati eile Harju maakohtus kuritööde eest karistus.
Vjatšeslav Bajukile määrati eile Harju maakohtus kuritööde eest karistus. Foto: Liis Treimann / Postimees

Harju maakohus mõistis eile 20-aastase vangistuse kurikamõrvarina tuntuks saanud endisele kokale Vjatšeslav Bajukile, kes ründas tunamullu novembris Tallinnas kaht naist, mõrvates neist ühe ning üritades mõrvata ka teist.

Kohus leidis, et Bajuki süü mõrvas, mõrvakatses, vägistamises ja purjuspäi autojuhtimises on tõendatud. Põhja ringkonnaprokurör Ainar Koik oli kohtualusele nõudnud täpselt seda karistust. Sellest rangem karistusmäär oleks olnud vaid eluaegne vangistus.

Kohtunik täpsustas, et määras mõrva ja mõrvakatse eest Bajukile 18-aastase, vägistamise eest kolmeaastase ning purjuspäi autojuhtimise eest pooleaastase vangistuse. Liitkaristuseks kujunes 20-aastane vangistus.

Kohtunik põhjendas otsust

Nagu kohtunik selgitas, on karistuse määramisel kindlad reeglid ning arvesse tuleb võtta mitmesuguseid asjaolusid, mis võivad olla ka kergendavad. Tema sõnul palus Bajuk kohtus kannatanutelt vabandust ja kahetses tehtut ning seda tuli karistust määrates arvesse võtta.

«Kohus ei nõustunud Bajuki öelduga, et ta lõi üht kannatanut vaid kolm korda ja tabas teda juhuslikult ühe korra vastu pead. Need ütlused on vastuolus eksperdiarvamusega, mille järgi oli mõrv sooritatud julmal ja piinaval viisil,» märkis kohtunik.

Ta tõi esile, et kiirabi jõudis esimesena naise juurde, kel õnnestus eluga pääseda, ning üliraskelt vigastatud Krista Odakivi juurde alles 50 minutit hiljem. «Kiirabi saabudes oli Odakivi endiselt teadvusel,» andis kohtunik mõista, milliseid piinu pidi naine pika aja vältel taluma.

Kohtuniku sõnul näitasid tõendid, et ka teist naist rünnates soovis Bajuk teda mõrvata. «Vaid tänu enda tegevusele õnnestus naisel Bajuki haardest vabaneda ja joosta kahe tunnistaja juurde, mistõttu ta pääseski,» lisas kohtunik.

Bajuki kaitsja vandeadvokaat Aleksandr Kustov leidis, et mõrvasüü tulnuks ümber kvalifitseerida tapmiseks, sest tema hinnangul ei esinenud julma ja piinavat viisi. Mõrvakatse süü tulnuks kaitsja arvates ümber kvalifitseerida kehaliseks väärkohtlemiseks, vägistamises tulnuks aga Bajuk sootuks õigeks mõista.

Kaitsjal on võimalik esitada maakohtu lahendi peale apellatsioonkaebus ringkonnakohtusse. Prokurör kinnitas, et on otsusega rahul ja apelleerida ei kavatse.

Tunnistas end süüdi vaid osaliselt

1. märtsil alanud protsessil tunnistas Bajuk end süüdi vaid osaliselt.

Bajuk võttis omaks, et Krista Odakivi suri tema löökide tagajärjel, kuid ei tunnistanud, et tegemist oli mõrvaga julmal ja piinaval viisil.

Teise noore naise mõrvakatses ei tunnistanud Bajuk süüd üldse. Samuti väitis mees kohtule, et ta pole süüdi vägistamises. Bajuk võttis täielikult omaks vaid purjuspäi autojuhtimise, mis on talle süüks pandavatest kuritegudest kergeim.

Prokuratuur süüdistas 28-aastast Bajukki selles, et ta ründas tunamullu 23. novembri hommikul Tallinnas Snelli tiigi läheduses kaht naist ning peksis neid kurikaga. Seejärel põgenes süüdistatav sündmuskohalt.

Üks kannatanutest, 34-aastane sünoptik Krista Odakivi suri saadud vigastustesse mõni päev hiljem haiglas, teine naine sai raskelt vigastada, kuid meedikutel õnnestus tema elu päästa.

Samuti süüdistatakse Bajukki mullu jaanuaris Harjumaal toime pandud vägistamises ning juunis Tallinnas sõiduauto alkoholijoobes juhtimises.

Politsei tabas süüdistatava mullu augusti lõpul ning prokuratuuri taotlusel võttis kohus ta vahi alla.

RAHA

Krista Odakivi omastele mõistis kohus Vjatšeslav Bajukilt välja 395 eurot matusekulude katteks.
• Teise rünnatud naise kahjude katteks mõistis kohus mehelt välja 370 eurot, lisaks moraalsete kahjude katteks 3200 eurot. Riigile tuleb Bajukil maksta sundraha 685 eurot, kaitsjatasu 490 eurot ning eri ekspertiiside katteks 25 000 eurot.
Allikas: «Postimees»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles