Jahimehed: metskitsede populatsioon vajab ohjeldamist

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaagentuuri andmed näitavad, et aasta looma metskitse populatsioon on viimastel aastatel tublisti tõusnud.
Keskkonnaagentuuri andmed näitavad, et aasta looma metskitse populatsioon on viimastel aastatel tublisti tõusnud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti metskitse populatsioon on viimastel aastatel tunduvalt suurenenud ja vajaks piiramist, leiti Eesti jahimeeste seltsi (EJS) liikmesorganisatsiooni juhtide koosolekul.

«Pärast külmasid talvesid 2009.‒2011. aastal vähenes metskitsede populatsioon oluliselt ja jahimehed piirasid nende küttimist,» selgitab seltsi tegevjuht Tõnis Korts.

Tõnis Korts / Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja
Tõnis Korts / Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Keskkonnaagentuuri andmed näitavad, et aasta looma metskitse populatsioon on viimastel aastatel tõusnud sellisele tasemele, kus see võib hakata kaasa tooma kahjusid põllu- ja metsamajanduses. Tõnis Korts tõdes, et seepärast oleks mõistlik selle edasist kiiret suurenemist vältida.

Keskkonnaagentuuri hinnangul võib oletada, et Eestis on 80 000‒100 000 metskitse. Agentuuri eluslooduse osakonna peaspetsialist Rauno Veeroja sõnul tasuks vältida seda, et metskitse arvukus tõuseks samale tasemele, kui oli 2009.‒2011. aastal.

Tänasel EJS-i liikmesorganisatsioonide juhtide nõupidamise põhiteemana käsitleti aasta looma probleeme, aga ka söödapõldude rajamise ja ulukiloendustega seonduvat.

EJS on esindusorganisatsioon, mis ühendab 11 000 jahimeest üle Eesti. Sellesse kuulub 92 piirkondlikku jahiseltsi. EJS tegeleb riigi tasandil jahimeeste huvide esindamise, ühistegevuse korraldamise, säästliku jahinduse edendamise, jahikultuuri ning traditsioonide hoidmise ja arendamisega. Samuti tegeleb EJS riigiga sõlmitud lepingu alusel Eesti jahimeeste üle arvestuse pidamise ja jahipidamisõigust andvate dokumentide väljastamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles