Lapsed saavad kaua oodatud mänguväljaku

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb Viljandi järve randa rajatav mänguväljak välja järve poolt vaadates. Eriti rohkelt pakub uus plats mitmesuguseid turnimisvõimalusi.
Selline näeb Viljandi järve randa rajatav mänguväljak välja järve poolt vaadates. Eriti rohkelt pakub uus plats mitmesuguseid turnimisvõimalusi. Foto: Lappset Group Ltd.

Aprilli lõpul peaksid Viljandi järve ääres algama ehitustööd, mille tulemusena valmib maikuu lõpuks rannas linna suurim ja mitmekülgseim laste mänguväljak.

Sel esmaspäeval kinnitas Viljandi linnavalitsus mänguplatsi rajamiseks korraldatud riigihanke võitjaks osaühingu Fixman Eesti, Lappset Group OY ja osaühingu Reseth ühispakkumise, mille maksumus on 95 877,60 eurot.

Tuntud tegijad

Viljandi majandusameti juhataja kohusetäitja Priit Vihuri jutu järgi taotles läbirääkimistega hankemenetluses osalemist viis firmat. «Kvalifitseerumissõela läbis kolm taotlejat ja nendele tehti ettepanek esitada pakkumine,» rääkis Vihuri. Ta lisas, et peale võitjate olid suurte kogemustega ka osaühing Atix ja Tiptiptap ning neid võib soovitada kõigile, kes peavad plaani rajada mänguväljak.

Võidu pälvinud ühispakkuja koosseisu kuuluva osaühingu Fixman Eesti töödest väärib nimetamist mullu valminud Pärnu rannapargi mänguväljak, samuti on kõnealune ettevõte osalenud Baltimaade suurima, Mežaparksi teemapargi rajamisel. Lappset Group OY on püstitanud rohkelt mänguväljakuid Soomes.

Parim lahendus selgitati läbirääkimistel

Linnavalitsuse majandusameti hangete spetsialist Kaidi Braun selgitas, et nagu hankemenetluse nimigi ütleb, peeti kõigi osalenutega pärast esialgse pakkumuse esitamist läbirääkimisi, täpsustamaks mänguväljaku lahendusi ja lepingu tingimusi. Seejärel esitasid firmad korrigeeritud pakkumused. Brauni sõnul olid need algsest paremad ja sisukamad.

«Pakkumusi hinnates lähtusime neljast kriteeriumist: funktsionaalsusest, esteetilistest omadustest, müügijärgsest hooldusest ja tehnilisest toest ning hankelepingu maksumusest,» kõneles Braun. Komisjoni üheksa liiget hindasid iga kriteeriumi eraldi ja üksteise arvamusest sõltumatult, tulemused summeeriti ja võitjaks tunnistati enim kohapunkte kogunud pakkumus.

Kolm vanuserühma

Kavandatav uus mänguväljak võtab Viljandi rannas enda alla ligikaudu 2000 ruutmeetrit. Asukohaks on plaanitud võrkpalliplatside kõrval staadioni ja järve vahele jääv ala — aegade jooksul sissemängitud ja tuttav paik.

Mänguväljak on jagatud vanuserühmade kaupa tinglikult kolmeks tsooniks: kuni 6-aastastele, 7—13-aastastele ning 14-aastastele ja vanematele.

«Loodame, et eakohast ja huvitavat tegevust leiavad nii paariaastased põnnid kui nende vanemad vennad ja õed,» rääkis Priit Vihuri.

Suur ja uudne valik atraktsioone

Atraktsioonide valik on suur ja Vihuri jutu järgi on seatud eesmärk, et mäng ja liikumine arendaksid tugevust, julgust, tasakaalu ning ruumi- ja rütmitunnetust.

Oma koha leiavad väljakul traditsioonilised väikelaste- ja vedrukiiged, linnupesakiik, mängumaja, liumäed, rippkarussell, kaalukiik, tasakaalupoom ja -rada, liiva- ja veemängulaud ning kõikvõimalikud ronilad, millest suurima, kuue tasapinnaga ronimis- ja motoorikalinnaku on pakkuja nimetanud luuramiskeskuseks. Vihuri tõstis esile ka võrkpüramiidi ja Tarzani rada ning arvas, et seda loetelu võiks jätkata.

Mänguväljakul on staadioni lähedusest tingituna ka sportlikum sisu. «Sinna paigaldatakse köiselementidega spordi- ja fitnessikeskus ja tervisespordiseadmeid, mis on mõeldud paljudele vanuserühmadele. Tulevikus saab lisamooduleid paigaldades mänguväljakule veelgi väärtust lisada,» täpsustas Vihuri plaane.

Teised mänguväljakud remontimata ei jää

Kõigil atraktsioonidel on turvalisust kinnitav sertifikaat ja turvanõuete järgi saab väljak uue 40-sentimeetri paksuse liivaaluse. Väikelaste ala eraldatakse kerge puit-köispiirdega.

Enne lähteülesande koostamist käisid linnavalitsuse spetsialistid vaatamas Pärnu rannapargi mänguväljakut ning tutvusid ka mitme Tallinna omaga. «Paari aasta eest ronisime ja kiikusime Lätis Ventspilsis ning mullu käisime Haapsalus,» rääkis Priit Vihuri.

«Julgen öelda, et Viljandisse rajatav annab Haapsalu, Kuressaare ja Eesti teiste suuremate linnade mänguväljakutele silmad ette, aga kõige ausama hinnangu annavad seda kasutama hakkavad lapsed,» lisas ta.

Ehitamiseks kuluv summa, ligi 100 000 eurot tuli Priit Vihuri sõnul linna eelarve investeeringute realt. Ta kinnitas ühtlasi, et suurest randa tehtavast investeeringust hoolimata on eelarves raha ette nähtud ka praeguste väljakute korrashoiuks.

Mänguplatsi ehituse käigus pikendatakse kõrval oleva staadioni pikkuses ka eelmisel aastal alustatud rannapromenaadi.

MÄNGUPLATS

Viljandi randa rajatav mänguväljak võtab enda alla ligi 2000 ruutmeetrit.
• Selle ehitavad osaühing Fixman Eesti, Lappset Group OY ja osaühing Reseth, kes tulid ühispakkumusega riigihanke võitjaks.
• Kogu mänguala on jagatud vanusegruppide lõikes tinglikult kolmeks tsooniks.
• Ehitustööd algavad aprilli lõpul ja need lähevad maksma 95 877,60 eurot.
• Väljak peab valmima mai lõpuks, et see oleks võimalik avada 1. juunil, lastekaitsepäeval.
Allikas: Viljandi linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles