Riigiamet hoiatab õngitsuskirjade eest

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õngitsuskirjad püüavad välja petta inimeste isiklikku infot.
Õngitsuskirjad püüavad välja petta inimeste isiklikku infot. Foto: Erakogu

Riigi infosüsteemi amet hoiatab täna levima hakanud kirjade eest, millega pettur üritab inimestelt kätte saada nende isiklikku infot.

Näiliselt maksu- ja tolliameti poolt läkitatavad kirjad on vigases eesti keeles ja neis palutakse enammakstud tulumaksu tagasisaamiseks sisestada õngitsuslehele enda kohta täpsustavat infot.

Petukiri tuleb maksu- ja tolliametiga mitteseotud aadressilt. Inimeselt küsitakse tema nime, isikukoodi, aadressi, telefoninumbrit ja krediitkaardiandmeid.

Lisaks saatja võõrale aadressile tunneb petukirja ära selle järgi, et küsitakse infot, mis on maksu- ja tolliametil niigi olemas. Krediitkaardiandmetel puudub aga üldse seos tulumaksu tagastamisega.

Riigi infosüsteemide amet märgib, et maksu- ja tolliamet selliseid kirju ei saada.

Kes juhtub niisugust petukirja saama, palub riigi infosüsteemi amet kirjale kindlasti mitte vastata, vaid edastada see riigi infosüsteemide ameti infoturbeintsidentide käsitlemise osakonnale aadressil cert@cert.ee.

Seejärel on õige kiri kustutada, kindlasti mitte selles olevaid linke avada, sest nii võib arvuti pahavaraga nakatada.

Juhul, kui keegi on siiski sellele petukirjale vastanud või linke avanud, tuleb sellest samuti teada anda infosüsteemide ametile aadressil cert@cert.ee.

Copy
Tagasi üles