Viiendik patsientidest tarvitab alkoholi üle madala riski piiri

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol on otseselt või kaudselt seotud enam kui 60 haigusseisundi või häirega.
Alkohol on otseselt või kaudselt seotud enam kui 60 haigusseisundi või häirega. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Augustist on 11 Eesti perearstikeskust hinnanud programmis «Kainem ja tervem Eesti» 1270 inimese alkoholitarvitamise riskitaset ja viinud läbi lühikese nõustamise alkoholitarvitamise teemadel 206 inimesega.

Perearstid ja -õed hindasid oma nimistutes olevate patsientide alkoholitarvitamise riskitaset testiga AUDIT. Madala riskiga tasemel tarvitas alkoholi 82 protsenti inimestest. 14 protsenti tarvitas alkoholi tervist ohustaval tasemel ja 2 protsenti tervist kahjustaval tasemel. Kahel protsendil testis osalenutest näitas tulemus võimalikku alkoholisõltuvust.

«Perearstide ja pereõdede tagasiside kohaselt võiks alkoholiteema tõstatamine olla üldarstiabis rutiinne tegevus ning AUDIT-i tegemine on selleks hea võimalus. Testi tegemine ei võta palju aega ja see paneb inimest mõtlema, kui palju tema alkoholi tarvitab,» kõneles tervise arengu instituudi (TAI) vanemspetsialist Liina Üksik.

Üle Eesti osutab 11 perearstikeskust alkoholi liigtarvitamise varajase avastamise ja lühisekkumise teenust, mille eesmärk on ennetada ja vähendada alkoholi liigtarvitamist ja sellest tulenevaid kahjusid.

Perearstid ja -õed hindavad teenuse osutamisel nimistutes olevate patsientide alkoholitarvitamise riskitaset ja vestlevad vajaduse korral patsientidega alkoholi liigtarvitamise vähendamise teemal.

Kui AUDITi tulemus on suur, siis võib see viidata võimalikule alkoholisõltuvusele. Sel juhul pakutakse patsiendile võimalust minna alkoholitarvitamise häire raviteenuse pakkuja juurde. Raviteenust pakub viis haiglat: Lõuna-Eesti haigla, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Pärnu haigla, Tartu ülikooli kliinikum ja Viljandi haigla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles