Viipekaart kogub populaarsust

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viipemaksed muutuvad Eestis aina populaarsemaks.
Viipemaksed muutuvad Eestis aina populaarsemaks. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viipemaksed muutuvad Eestis aina populaarsemaks. Kuust kuusse kasvab viipemaksete arv, pidevalt tuleb juurde kohti, kus viipega maksta saab: Swedbank on viipemakse tehnoloogiale viinud juba 6500 makseterminali.

Swedbanki eraisikute panganduse juhi Kaie Metsla sõnul oli huvi viipekaartide vastu oodatust suurem ning ettevõte on väljastanud 100 000 viipekaarti. «Kaupmehi, kelle juures saab viipega maksta, tuleb kogu aeg juurde ja viipemakse võimalust pakub ka mitu kaubandusketti,» rääkis Metsla ning lisas, et just suurte kaubanduskettide liitumine puutevaba tehnoloogiaga aitab muuta viipemakseid veelgi populaarsemaks.

Kaie Metsla sõnul on klientide tagasiside põhjal võimalik väita, et inimesed hindavad viipemakse kiirust ja mugavust.

Nagu ka paljude teiste uuenduste puhul, tekivad inimestel viipemaksete turvalisusega seotud küsimused. Metsla rõhutas, et turvalisus on pangale kindlasti tähtis. «Viipekaartide turvariskiga on kõvasti tööd tehtud. Süsteemi taga on keeruline algoritm ning aeg-ajalt küsib see PIN-koodi ka väiksemate tehingute puhul. Seega piiramatult siiski puutevabalt tehinguid teha ei saa. Samuti peab viipetehingu tegemiseks kaart olema terminalile väga-väga lähedal, seega on raske ette kujutada, et keegi saaks märkamatult, nii-öelda möödaminnes viipemakse tehingut teha,» selgitas Metsla ning lisas, et kaheksa kuuga ei ole pangal olnud ühtegi viipekaartidega seotud pettuse juhtumit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles