Kaks panka võtsid kasutusele Smart-ID

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smart-ID kasutamiseks laadib kasutaja oma nutitelefoni rakenduste poest seadmesse Smart-ID rakenduse ning tuvastab oma isiku mobiil-ID või ID-kaardi abil.
Smart-ID kasutamiseks laadib kasutaja oma nutitelefoni rakenduste poest seadmesse Smart-ID rakenduse ning tuvastab oma isiku mobiil-ID või ID-kaardi abil. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

SEB ja Swedbank liitusid kolmapäeval SK ID Solutionsi autentimis- ja allkirjastamislahendusega Smart-ID. Teenusega saab kasutada interneti- ja mobiilipanka.

«Tänasest on meie klientidel võimalik Smart-ID-ga esiteks internetipanka siseneda ja teiseks makseid kinnitada,» ütles SEB panga jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Ainar Leppänen. Ta märkis, et 52 protsenti internetipanga kasutajatest kasutab endiselt koodikaarti, mis on 20 aastat vana tehnoloogia.

Smart-ID võimaldab Leppäneni hinnangul eelkõige tõsta küberturvalisust. Koodikaart on lihtsalt kopeeritav ja võib kaasa tuua e-identiteedi varguse. SEB-s kehtib just seetõttu koodikaartidel maksepiirang 200 eurot päevas, märkis ta.

Swedbanki klientidele on Smart-ID kasutuselevõtmine tasuta ning sellega saavad nad internetipangas ja mobiilipangas teha peaaegu kõiki toiminguid, ütles Swedbanki digikanalite juht Agnes Oidsalu.

«Ainus erand on eraisiku käenduslepingu sõlmimine, mis vajab edaspidigi ID-kaardi või mobiil-ID kasutamist,» rääkis Oidsalu. Selle taga on tema sõnul see, et juriidiliselt ei ole Smart-ID teenus veel võrdne omakäelise allkirjaga.

SK ID Solutionsi lisateenuste ärijuhi Liisa Lukini sõnul on teenuse võrdsustamine omakäelise allkirjaga üks selle aasta prioriteete. Selle saavutamisega on ettevõte tema sõnul tegelnud juba üle aasta.

Smart-ID kasutamiseks laadib kasutaja oma nutitelefoni rakenduste poest seadmesse Smart-ID rakenduse ning tuvastab oma isiku mobiil-ID või ID-kaardi abil. Nii nagu ID-kaardi ja Mobiil-ID jaoks, on ka Smart-ID kasutamiseks vaja PIN1 ja PIN2-koode, mille kasutaja loob samas rakenduses.

SK ID Solutions, endise nimega Sertifitseerimiskeskus, on spetsialiseerunud rahvusvahelistele e-identiteedi lahendustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles