Õpilaste abiga tehakse pärandipaigad korda

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu Põhikooli pärandivaderid korrastasid 2015. aastal koolipargis pinnasesse vajunud ja rohtu kasvanud endisaegse mõisniku koera haua.
Kõpu Põhikooli pärandivaderid korrastasid 2015. aastal koolipargis pinnasesse vajunud ja rohtu kasvanud endisaegse mõisniku koera haua. Foto: Kadri Linder

Mittetulundusühing Estlander kutsub kooliõpilasi laste- ja noortekultuuri teema-aasta ja aprillist algava Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks tegema isamaale väärika kingituse, korrastades kodukohas hooletusse jäänud pärandipaiku.

Algatus «Pärandivaderid: koolinoored kultuuripärandit hoidmas» suunab kooliõpilasi märkama ning väärtustama kohaliku kultuuriloo ja kultuurmaastiku seisukohalt tähendusrikkaid objekte. Pärandipaiga korrastamine on hea viis kultuuripärandiga tutvumiseks, selle tähtsuse mõistmiseks ning säilitamisele kaasaaitamiseks.

Ettevõtmise koordinaatori Elle Lepiku sõnul saavad pärandivaderid midagi silmanähtavat ära teha, näiteks päästa mälestusi kandvaid ja lugusid jutustavaid kohti lagunemisest või hävimisest. «Iga õpilane saab tunda, et tema panus on oluline,» ütles ta. «Samuti innustame õpilasi lisaks korrastustalgutele oma kingitust vabariigile  teistega jagama: tutvustama paika ning selle ajalugu oma koolikaaslastele, vanematele ja kogukonnale.»

Algatuse eeskuju on Norra kultuuripärandi fondi koordineeritud projekt «Hoolda pärandipaika», mis on edukalt tegutsenud 17 aastat ning kaasanud Norras kolmandiku kõikidest üldhariduskoolidest.

Eestis tehti 2015. aastal katseprojekti käigus 662 kooliõpilase abiga korda 26 kogukonnale tähtsat pärandipaika. Korrastustöid tehti muistsetel põldudel, hiiemetsas, mälestus- ja ohvrikivide juures, mõisaparkides, taluhoonetes ja karjamaadel, kirikuaias, kalmistutel ning militaarotstarbel rajatud kaevikutes ja varjendites.

Pärandivaderite projektiga saab sellel aastal liituda 15. märtsist 15. septembrini. Vajadusel saavad pärandivaderid taotleda toetust töökinnaste ja teiste vajalike vahendite ostmiseks, samuti ajalooeksperdi esinema kutsumiseks.

Registreeruda ja lähemat infot saab aadressil http://ouesope.ee/parandivaderid/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles