Autori väitel hävitati teos eestlaste heaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseministeerium peab oma kohuseks kaitsta Eesti kaitseväelaste õigusi ja huvisid nii sõjatandril kui riikidevahelistes suhetes.
Kaitseministeerium peab oma kohuseks kaitsta Eesti kaitseväelaste õigusi ja huvisid nii sõjatandril kui riikidevahelistes suhetes. Foto: Kaitseväe peastaap

Briti päevalehe «The Daily Telegraph» ajakirjaniku, Afganistani sõda käsitleva teose autori Toby Harndeni sõnul ostis Briti kaitseministeerium tema raamatu kokku kartuses, et selles olev info võib Eestit ärritada, kirjutab «Postimees».

Harndeni raamat «Dead Men Risen: The Welsh Guards and the Real Story of Britain’s War in Afghanistan» («Ülestõusnud surnud: Walesi kaardivägi ja tegelik lugu brittide sõjast Afganistanis») räägib Walesi kaardiväe esimese pataljoni võitlusest 2009. aasta suvel Helmandi provintsis.

Autoriga sõlmitud lepingu järgi vaatas Briti kaitseministeerium teose enne ilmumist läbi, tegi pool tuhat muudatusettepanekut ja andis sellele siis heakskiidu, misjärel teos läks trükki. Enne ilmumist avastas ministeerium, et see sisaldab infot, mis seab ohtu sõdurite elu, ning nõudis, et teost ei avaldataks. Et raamat oli juba trükitud, ostis ministeerium kogu tiraaži ja laskis selle hävitada.

Kes nõudis mida?

Toby Harnden ja kirjastus Quercus otsustasid avaldada raamatu uuesti peaaegu samasugusena. Ühtlasi on Harnden hakanud oma blogis avaldama neid katkendeid, mille kustutamist talt oli nõutud.

Esimene katkend räägib, kuidas Eesti sõdurid tahtsid 2009. aasta mai keskel Helmandis asuvasse Pimoni patrullbaasi saabudes juba samal ööl patrulli minna. Harndeni kirjelduse järgi õnnestus brittidel eestlased ümber veenda, valetades, et pole meditsiinikoptereid. Järgmisel päeval, kui eestlased siiski patrulli läksid, sai kapral Toomas Mikk raskelt haavata. Raamatus on ära toodud ka vigastuste üksikasjad.

Teisipäeva õhtul ilmunud artiklis väitis «The Daily Telegraph», et teose kõrvaldamise katse taga oli kartus, et Eesti võib Helmandist tagasi tõmbuda. Artikli järgi avaldasid kaks Briti tippkindralit Harndenile ja Quercusele survet eemaldada raamatust kolme Eesti kaitseväelase (Allain Tikko, Eerik Salmuse ja Raivis Kangi) surma kirjeldus.

Nagu Toby Harn­den «Postimehele» kinnitas, ütles Briti armee juhataja kindral Peter Wall, et niisugused üksikasjad põhjustaksid brittidele tõsist poliitilist piinlikkust ja võivad mõjutada Eesti valimisi: eeldatavasti rääkis Wall võimalusest, et opositsioon võidab valimised, sest kõik juhtus enne 6. märtsi.

«Esimesed telefonikõned, mis me saime kindral Wallilt ja kindral David Richardsilt (Briti kaitsejõudude juhataja — toimetaja), tegid täiesti selgeks, et nende mure pole seotud rahvusliku julgeoleku või oma vägede elu kaitsmisega, vaid on poliitiline. Ja et see on poliitiline küsimus seoses eestlastega,» rääkis Harnden.

Kaitseväe teavitusosakonna ülema kolonelleitnant Peeter Tali sõnul vastab kõnealuses katkendis tõele ainult Eesti kaitseväelase haavata saamine, millest kaitsevägi teavitas 2009. aasta 18. mail ka avalikkust.

«Ajakirjaniku tõlgendus ei vasta tegelikkusele,» kinnitas ta. Tali jutu järgi käsitlevad Eesti ja Ühendkuningriigi kaitseväelased kõnealust lahingukontakti ja vahejuhtumit ning taktikalist olukorda sootuks teistmoodi kui ajakirjanik. «Ajakirjanik ei viibinud vahejuhtumi ajal Pimoni patrullbaasis ja võimendab kuulujutte, mille allikas on ebaselge,» ütles Tali.

Kaitseministeerium lähtus seadustest ja tavadest

Eesti kaitseministeerium andis eile teada, et raamatu esialgses versioonis sooviti avalikustada tervet hulka detaile liitlaste, sealhulgas Eesti kaitseväelaste vigastuste kohta.

«Eesti seadused ja NATO tavad näevad ette, et ühegi langenud ega haavatud kaitseväelase vigastuste iseloomu ei avalikustata nende endi või lähedaste nõusolekuta,» märkis kaitseministeerium oma teates.

«Sellest teada saades palusime Suurbritannia liitlastel, et Eesti kaitseväelastele ja nende lähedastele ei tekitataks uusi kannatusi,» sõnas kaitseminister Jaak Aaviksoo. «Pean oma kohuseks kaitsta meie kaitseväelaste õigusi ja huvisid nii sõjatandril kui riikidevahelistes suhetes.»

EESTI PRESIDENDI HINNANG

Presidendi kantselei lükkas eile tagasi väited, nagu oleks president Toomas Hendrik Ilves üritanud tsenseerida Briti ajakirjaniku Toby Harndeni raamatut.
• Kui Eesti riigipea kohtus Tallinnas Afganistani rahvusvaheliste julgeolekujõudude ISAF juhtriigi, Ameerika Ühendriikide suursaadikuga, tõusis teemaks ka raamat, mille algversioon kätkes Afganistanis haavata saanud ja langenud Eesti sõdurite delikaatseid terviseandmeid.
• President Ilves avaldas muret, et Briti kaitseministeeriumiga koostöös kirjutatud teoses on avaldatud infot, mis riivab Eesti sõdurite au, väärikust ja eraelu puutumatust ning haavata saanud ja langenud kaitseväelaste lähedaste tundeid. Briti sõdurite puhul olid need andmed eemaldatud või oli langenute lähedasi nendest teavitatud.
• Presidendi kantselei kinnitab, et Eesti riigipea ei ole kusagil ega mingis vormis nõudnud nimetatud raamatu tsenseerimist.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles