Muuseumis avatakse Tšernobõli katastroofi meenutav näitus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse plakat
Näituse plakat Foto: Viljandi muuseum

Täna kell 16 avatakse Viljandi muuseumis näitus «30 aastat Tšernobõli katastroofist», mis meenutab tuumajaama katastroofi tagajärgede kõrvaldamises osalenuid.

26. aprillil möödub 31 aastat katastroofist Tšernobõli tuumajõujaamas. Ukrainasse õnnetuse tagajärgi likvideerima saadeti tookord enam kui pool miljonit meest kogu NSV Liidust. Eestist mobiliseeriti sõjaväelises korras 4833 inimest.

7. mail 1986 formeeriti Pärnus paiknevast keemiapolgust avarii tagajärgede likvideerimiseks Pärnu polk, millesse võeti mehi ka Viljandimaalt. Kui jõuti Valgevenes Gomeli oblastis asuvasse baasi, täiendati polku tuletõrjerooduga Riiast ning insenertehnilise pataljoniga Kaunasest. Koos lätlaste ja leedulastega oli Pärnu polgus ligi 2000 meest. Polgu põhiülesandeks kujunes pinnase, hoonestuse ja haljastuse desaktiveerimine.

Polgu tegevust kajastava näituse koostasid Aare Uind ja Jaan Krinal Pärnumaa Tšernobõli ühendusest Gamma ning Marju Kurvits ja Indrek Aija Pärnu muuseumist möödunud aastal. Näitust on Viljandis täiendatud nõukogudeaegsete tsiviilkaitsevahendite ja plakatitega.

Näitus jääb Viljandi muuseumis avatuks 29. aprillini.

Muuseumi näitusemaja on avatud teisipäevast laupäevani kella 10–17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles