Väga rahulik joodikute öö ehk Politseibussi tagatuledes läbi Viljandimaa

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseibuss ees ning ajakirjanik teise autoga järel, nii sõideti Mulgimaale metsas olnud vargust uurima.
Politseibuss ees ning ajakirjanik teise autoga järel, nii sõideti Mulgimaale metsas olnud vargust uurima. Foto: Marko Suurmägi

„Meile tuli väljakutse. Uue-Karistes on varastatud generaator.” Selle patrullpolitseinik Janek Mõtsari lausega algavad minu napid töövarjutunnid Viljandi politseinike selja taga.

On reede õhtu, kell on 20.45 ning see on päev, mil inimeste pangakontodele on jõudnud toetusrahad ja pensionid. Ka paljude töötajate palgapäev jääb just sellesse päeva.

Välijuht Andrus Pulst alustas oma töö-ööd kell 20. Selleks ajaks oli kainestuskamber juba üsna rahvarohkeks muutunud. Viis inimest oli sinna magama toodud. Suurem osa tänavalt ja üks kodust, kus alkohol oli põhjustanud peretüli.

„Kui raha kätte saadakse, siis kulub vaid mõni tund, et end siia juua,” nentis Pulst. „Nüüd käib joomine punkrites ja korterites ning sealt tullakse välja siis, kui alkohol otsa saab,” andis ta mõista, et suurem osa 5. kuupäeva klientidest on juba kaineris kohal.

Kolm patrulli

Plaani järgi peaks kolm tööl olevat patrulli kella 21 ajal Viljandimaale laiali hargnema. Üks lõuna poole, üks põhja ja üks jääb linna. Töövari-ajakirjanik alustab oma sõidukiga Mulgimaale suunduva patrulli jälitamist.

Plaan tähendab patrullipolitseinikele enam-vähem kindla ajagraafiku alusel eri asulates kohal olemist. „Laseme autod arvutist läbi, mõõdame kiirust ja kui mõni kahtlane silma jääb, kontrollime,” selgitas Mõtsar, mis ees ootab. Vahetult enne politseimaja eest lahkumist tuleb aga teade, et Uue-Kariste külje all on metsameestelt generaator ära varastatud, ning Halliste asemel suundub patrull sinna.

Politseibussi järel läbi maakonna sõites on hea vaadata, kuidas sinivalge vilkuritega auto teistele liiklejatele mõjub. Auto, mis minust suure hooga maanteel mööda sõitis, minu ees sama kiiresti liikuvast politseibussist enam mööda sõita ei taha. Paar kilomeetrit hiljem otsustab see auto üldse ennast tee äärde parkida.

Kõpu kiriku lähedal jalutab tee ääres seltskond noorukeid. Kui mina mõni sekund pärast politseibussi neist möödun, kraamivad kõik tüdrukud ja poisid  taskupõhjast helkureid välja ja on politseinike möödasõidust ilmselgelt lõbustatud.

Varas viis generaatori

Kurviline ja auklik kruusatee viib lõpuks ühe metsasihini, kus generaatorist ilma jäänud metsamees pori sisse pargitud maasturis politseinikke ootab. Väljas valitseb pilkane pimedus.

„Kõige rohkem tund aega tagasi,” vastas mees politseinike küsimusele, millal vargus võis juhtuda. Lähedal metsas müriseb traktor, seal võtab traktorist puid maha, sest vargusest hoolimata tuli tööd jätkata.

Metsamehe seletusel oli ta paarimehega sihi otsas traktorit parandanud. Meeste eluasemeks kohandatud haagissuvila oli neist kõige enam saja meetri kaugusel. Kui üks meestest haagisest välja tuli, jättis ta generaatori tööle, et see ruumi soojas hoiaks. Kui teine napilt pool tundi hiljem tagasi haagisesse läks, oli generaator selle kõrvalt ära viidud.

„Selline 10-15 kilogrammi kaaluv ja pealt saab sangast kinni võtta,” kirjeldas ohver varga saaki. „Umbes kaks tuhat eurot maksab.”

Selleks, et generaatorini jõuda, pidi varas tulema haagise juurde metsast. „No peab ikka tahtmine olema,” vangutas Mõtsar pärast sündmuskohalt lahkumist varga tegevust kommenteerides pead.

Haagise juures taskulambiga lumepudrust sihti uurides leiavad politseinikud esmalt, et hiljuti on seal käinud keegi koeraga jalutamas. Jalajälje järgi otsustades laps. Leidub ka mõni vanem täiskasvanud inimese saapajälg. „Ehk mõni jahimees,” pakkus Mõtsar. Ja siis leiavad nad värsked jäljed.

„Siit on läinud,” uuris Mõtsar. „Siit on teelt ära keeranud,” leidis ta kohe järgmise. Jälgedest on näha, et nende jätja on kraavi ületades mudasel kaldal koperdanud, sealt alla libisenud ja siis kraavist üles roninud ning metsa kadunud.

Jälg on aga sedavõrd habras, et võssa pole mõtet politseinikel pimedas minna. „Siia tuleb päeval tagasi tulla ja ümbruskond üle vaadata,” teeb Mõtsar otsuse.

Janek Mõtsaril tuleb tööd teha pilkases pimeduses. Uue-Kariste lähedal metsas tuli politseinikel fikseerida generaatori vargus ja võtta seletused.
Janek Mõtsaril tuleb tööd teha pilkases pimeduses. Uue-Kariste lähedal metsas tuli politseinikel fikseerida generaatori vargus ja võtta seletused. Foto: Marko Suurmägi

Politseibussis võetakse metsamehelt põhjalikum seletus ja aetakse korda paberid. Kella poole üheteistkümne ajal on töö sündmuskohal lõpetanud.

Helkurid öistele jalutajatele

Et uut väljakutset ei ole, sõidab patrull Hallistesse. Otse asula piiril jalutavad politseile vastu kaks noort inimest, üsna suviselt riides mees ja pisut rohkem ilmaga sobivalt rõivastunud naine. Politseinikud peatavad bussi ja kutsuvad noored enda juurde. Lühikese vestluse järel ulatab Janek Mõtsar mõlemale jalutajale helkuri ning neid rõivaste külge kinnitades lahkuvad noored naerdes.

„Vaatasime, et helkureid neil pole, panime nimed kirjad ja andsime helkurid,” selgitas Mõtsar. „Nüüd jääme mõneks ajaks siia,” lisas ta Halliste kaupluse kõrval seistes. „Siis lähme Abja-Paluojale, Mõisakülla ja kella viieks linna tagasi.”

Vihmane ja rahulik öö

Viljandis on samal ajal endiselt väga rahulik. Andrus Pulst on pidanud koos paarimehega tegema ühe sõidu Karksi valda, kus tuli peretüli lahendada ja üks inimene kainenema tuua. „Või mis tüli ta nüüd oli. Lihtsalt väga palju alkoholi,” hindas ta juhtunut.

Klient kenasti tuttu pandud, võttis patrull suuna Viljandi linnale. Peaaegu 15 kilomeetrit läbi vihmase ja tuulise linna andis selge märgi, et avalikes kohtades on kõik nii rahulik, kui olla saab. Inimesi liikus tänaval vaid mõni üksik.

Kõige rohkem pakkus huvi Grand Hotelli esine parkla, kuhu oli risti-rästi pargitud suur hulk autosid, paljudel haagised järele kinnitatud. Autode omanikud olid samal ajal hotellis ja valmistusid järgmisel päeval Võrtsjärvel peetavateks Eesti jääpurjetamise meistrivõistlusteks.

„Cheers ja Suur Vend olid üsna tühjad, Q Clubi ja Redi pisut koguneti. No ja Auku minnakse niikuinii kõige hiljem,” analüüsis Pulst viis minutit enne keskööd linna meelelahutuskohtade ümber toimuvat. „Ilm on ikka väga meie poolt,” rääkis ta tihedas ja külmas vihmasajus seistes. „Väljakutseid on päeva jooksul ikka olnud, aga need ei ole eriti tõsised.”

Lõpetan oma töövarju öö välijuhi lubadusega, et kui midagi põnevat peaks juhtuma, siis ta helistab mulle. Ei juhtunud.

Töö autos

Politseinikud veedavad suurema osa tööajast autos. Kui patrullitakse maakonnas, siis pole harvad olukorrad, kui 12 tunniga läbitakse Viljandimaal 500 kilomeetrit või rohkem.

Linnas patrullides koguneb vahetuse jooksul sadakond kilomeetrit.

REEDE

Hommikuse aruandluse kohaselt oli politseinikel 3. märtsi kella 8-st kuni 4. märtsi kella 8-ni 18 väljakutset.

Perevägivalla kutseid 3

Kambrisse kainenema toimetatud inimesi 6

Koju kainenema toimetatud inimesi 6

Helkurita jalakäijaid 5

Sõidukijuhtidele tehtud alkokontrolle 43

Joobes juhte 0

Kiiruseületajaid asulas 0

Kiiruseületajaid asulavälisel teel 1

Turvavarustuse mittekasutajaid 0

Kergliiklusrikkumisi 0

Avastatud väärtegusid kokku 1

Allikas: politsei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles