Karistesse tuleb Viljandimaa 13. looduskaitseala

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks osaliselt Viljandimaale jääv looduskaitseala on Alam-Pedjal.
Üks osaliselt Viljandimaale jääv looduskaitseala on Alam-Pedjal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti salu- ja laanemetsa kaitseks loob keskkonnaminister Halliste valda Karistesse kaheksa hektari suuruse looduskaitseala. See oleks Viljandimaal 13. looduskaitseala, lisaks on siin veel üks rahvuspark, üks looduspark ja 13 maastikukaitseala.

Keskkonnaministri käskkirjaga algab looduskaitse alla võtmise protsess Võru maakonnas Karisöödil, Viljandi maakonnas Karistes, Jõgeva maakonnas Kursis, Jõgeva ja Lääne-Viru maakonnas Laekannus ja Pärnu maakonnas Massumetsas.

Kõigil loodavatel kaitsealadel asuvad riigimetsas. Edasise sammuna pakub riigimetsa majandamise keskus (RMK) välja täpsustatud kaitsealade piirid ja kaitsekorrad.

Konkreetsed alad, kus salu- ja laanemetsa kaitsma hakata, valiti riigimetsas välja Tartu ülikooli teadlaste ettepanekute põhjal jaanuari alguses olnud range kaitse töörühma kohtumisel.

RMK juhatuse otsusega peatati jaanuaris majandustegevus lisaks loodavatele kaitsealadele ka riigimaal hoiualadele ning kaitsealade ja püsielupaikade piiranguvöönditesse jäävates salu- ja laanemetsades, kus on samuti alustatud seadusest tuleneva kaitsekorra planeerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles