Värbkakk on noka lahti teinud

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värbkakk on Eesti pisim kakuline ning tema laulu on juba looduses kuulda.
Värbkakk on Eesti pisim kakuline ning tema laulu on juba looduses kuulda. Foto: Kaarel Kaisel

Värbkakk on Eesti pisim kakuline ning tema laulu on juba looduses kuulda.

Keskkonnaagentuuri eluslooduseseire spetsialisti Rein Nellises sõnul vilistas neljapäva õhtul Saaremaal Viidu röövlindude seireala kolmel kontrollitud pesitsusterritooriumil kokku viis värbkakku.

«Nad hakkavad laulma umbes kella 17.30 ajal ja lõpetavad pimeduse saabudes. Kakkude laulu kuulamiseks on praegu väga hea aeg. Emased saavad endale laulvate poissmeeste hulgast sobiva kaasa valida,» kõneles Nellis.

Märts on kakkudele laulmise tippaeg. Ka jaanuaris võib juba mõnel soojemal õhtul laulu kuulda, kuid siis lauldakse ikka lühidalt ning rohkem hiirte ja naabrite tervitamiseks. Kevade edenedes muutub laulmine intensiivsemaks, lauljaid tuleb juurde ja laulmise aeg pikeneb. Aprillis hakkab laul jälle vaibuma, sest poegi on vaja toita ja aktiivne viljastamisperiood on möödas.

Osal liikidel on aktiivsem laulmisperiood ka sügisel, kui samasuvised noorlinnud endale sobilikke elupaiku otsivad. Siis peavad juba territooriume hoidvad linnud uute tulijate tõttu oma territooriumi lauluga tähistama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles