Valimisliitude poolt

, kodanikuaktivist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

SELLE AASTA kohalikud valimised tõotavad tulla mitmeski mõttes erilised ja üllatusterohked. Esiteks puudub meil kogemus, milline mõju on haldusreformil kohalike omavalitsuste valitsemisele ja milliseid muutusi see kaasa toob. Lisaks on Toompeal vastu võetud suurtele erakondadele soodne niinimetatud kahe tooli seadus, mis lubab riigikogus aega surnuks lööval saadikul teha seda ka kohaliku omavalitsuse volikogus.

Kui ma nüüd kellelegi liiga tegin, siis palun vabandust, kuid seni ei ole suudetud vastupidist piisaval määral tõestada. Pealegi on selge, et lugupeetud saadikud võiksid endale võtta pigem ühe kohustuse ja tegelda sellega korralikult kui loota mingisuguste üliinimlike võimete avaldumist. Seda ei juhtu, sest olgem ausad: üldjuhul saavad mitme kohustusega hakkama need, kelle eest suurem osa tööst lõppkokkuvõttes ära tehakse.

Pärast presidendi aastapäevakõnet tekkis asjakohane küsimus: kõik on õiged mõtted, kuid kes hakkab neid ellu viima? Täpselt sama võib kogeda pärast kohalikke valimisi, kui suured erakonnad on omavalitsuses teinud puhta töö. Kõik mõtted on üllad ja toredad, kuid kes ikkagi vastutab ja need vahvad mõtted ellu viib? Kas erakondadel on kohapeal piisavalt tegusaid ja motiveeritud inimesi, kes ka valituks osutuvad?

PALJUD VÕTAVAD valimisi kui tüütut kohustust, mõtlemata pikemalt, milliseid tagajärgi see toob. Vastutustundetu hääleandmine meelitab võimu juurde tihti need, kes ei oska lindilõikamisest kaugemale mõelda. Saamatute juhtide käe all hääbub kogukond ning tahes-tahtmata liiguvad inimesed edasi nendesse omavalitsustesse, kus astutakse reaalseid samme elu edendamiseks.

Paratamatult peegelduvad kohalike elanike soovid kõige enam ja kõige detailsemalt kohalikest inimestest koosnevate valimisliitude plaanides. Kellel veel kui mitte kohapealsetel inimestel endil on mõtteid ja soove ümbruskonda endale ja oma lastele sobivaks muuta. Sellepärast panen juba varakult kõigile südamele: vaadake ringi ja mõelge, millist keskkonda te endale soovite ning kes oleks võimeline seda kujundama.

Kui tunnete, et tahate ise sõna sekka öelda või tegusid teha, siis ärge kõhelge, vaid võtke kätte ja tehke ära. Mida enam asjalikke ja mõtlevaid inimesi meie ühiskonnaruumi kujundab, seda parema tuleviku me siin Eestis omale loome!

Ärme kirume, vaid võtame asja käsile!

, kodanikuaktivist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles