Suur galerii. 24. veebruar – päev, mil iseseisvusid väike Leena ja väike Eesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Kas tead, Leena, et täpselt neli aastat tagasi hakkasid sa kõndima?» küsis Viljandi kohtumaja poole tõttav naine eile keskpäeva paiku väikeselt tüdrukult enda kõrval. «Vabariigi aastapäeval?» uuris laps vastu. «Just,» kinnitas ema. «Sa iseseisvusid.»

Mõni hetk hiljem keerasid nad Lossi tänavalt Posti tänavale ning kadusid sadade inimeste sekka, kes olid tulnud kuulama, kuidas Viljandi linnapea Ando Kiviberg kohtumaja trepil iseseisvusmanifesti ette loeb. Üsna sama moodi, nagu 99 aastat tagasi oli seda teinud tema eelkäija Gustav Talts.

1918. aasta 24. veebruaril ei olnud meeril muidugi kasutada helivõimendust, tema kõne järel ei hakanud laulma superstaarisaates tuntust kogunud Leemet Onno ning kohtumaja ees ei seisnud sirgetes rivides kaitseliitlased, kodutütred ja noorkotkad, kes käskluse peale läbi südalinna lauluväljakule marssisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles