Ainulaadne maal sai Eestile varaseks juubelikingiks (1)

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Teeme nii, nagu instrueeriti,» ütles Viljandi linnapea Ando Kiviberg volikogu esimehele Tiit Jürmannile, kui nad seinale seatud maalilt katet hakkasid eemaldama. Valge lina langes täna hommikul veidi pärast kella 10 ning aastakümnete jooksul näguripäevi näinud kunstiteos ilmus täies ilus taas avalikkuse ette.

Juhan Kangilaski maal «Eesti iseseisvuse kuulutamine Viljandis 24. veebruaril 1918» ei kujuta ainult üliolulist sündmust, vaid on ka ise legende väärt. Kas või juba selle poolest, et see on ainus teadaolev jäädvustus Eesti iseseisvuse manifesti ettelugemisest.

«Riet (kuulus omaaegne Viljandi fotograaf Jaan Riet – toimetus) elas kõrvalmajas, aga ei pildistanud,» arutles teenekas ajaloouurija Heiki Raudla 1918. aasta 24. veebruaril Viljandi kohtumaja juures toimunu üle. «Ei tea, kas polnud teda kodus või olid ajad liiga ärevad või on see pilt ka kuskil olemas ja tänaseni säilinud, aga me ei ole seda leidnud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles