Seitse pilti. President andis kätte riiklikud teenetemärgid

Merlin Kuld
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Kersti Kaljulaid andis täna, iseseisvuspäeva eel Eestile osutatud teenete tunnustuseks 113 inimesele riiklikud teenetemärgid. Teiste hulgas said teenetemärgi kolm viljandimaalast: sõudja Kaspar Taimsoo, teenekas kunstiõpetaja Rein Grünbach ja doonor Arne Aas.

«Te tegutsete väga erinevatel elualadel. Osa teist tunnustatakse tegude eest, mille olete valinud oma ametialaseks karjääriks, palgatööks; teisi asjade eest, mida teete oma põhitöö kõrvalt. Teid kõiki ühendab, et olete teinud rohkem, kui kirjutavad ette ametijuhendid, põhikirjad ja igapäevased ootused. Ja mida muud siis Eesti lõppeks ongi kui see, mida me otsustame teha või tegemata jätta,» lausus riigipea NUKU teatris teenetemärkide pidulikul kätteandmisel.

President Kaljulaidi sõnul osutavad teenetemärkide kavaleridele tunnustust nende kaaskodanikud. «Nemad on teie tegusid märganud. Nemad on juhtinud nendele tegudele minu tähelepanu. Nemad on kirjutanud inspireerivad põhjendused ja niimoodi seisnud teie tunnustamise eest.»

Riigipea lubas olla toeks arstidele, politseinikele, päästeametnikele, sotsiaaltöö tegijatele, kaitseväelastele, veredoonoritele ning vabakonna liikmetele nende valdkonna probleemide päevavalgusesse toomisel. «Teie autasustamine on meeldetuletus, et nõrgemaid ei jäeta maha. Et haiget saanuid tuleb märgata. Et haiget saanuile tuleb pakkuda uut elu. Teie töö läheb sellest kergemaks, kui ühiskond julgeb ja tahab tegeleda sellega, millega teie tegelete iga päev,» sõnas president.

«Siin on täna neid, kelle tööst teab igaüks midagi ja kelle kutsumuseks on vaikselt ja sihikindlalt teha ühiskonnas seda, millele tingimata iga päev ei mõtle, aga mille puudumist märkaksime 24 tunni jooksul,» tõstis riigipea esile õpetajaid, haridustöötajaid ja kohaliku kultuurikihi kogujaid. «Paljudel teist on omas kogukonnas kokkupuude mitmete põlvkondadega, olete kujundanud kogukonna kui terviku väärtusi ja ilmavaadet. See on suur vastutus, mille olete võtnud ja auga kandnud.»

Riigipea õnnitles kõiki teenetemärkide saajaid, lisades: «Siin on ärkamist siis, kui ja seal, kus teised alles magasid. Jonnakat jätkamist, kui teised on juba käega löönud. Seemne külvamist sinna, kus seni veel kunagi mitte midagi idanenud ei olnud. Sisimas tiksuvat sundi, mis ei luba rahulduda enne tulemuseni jõudmist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles