Vabariigiga samal aastal sündinud Leida Karpa soovitab olla aus ja süüa liha (1)

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
99. sünnipäevale lähenev Leida Karpa on elanud oma sõnul ilusat elu – pole kunagi tundnud nälga ega puudust ning tema ümber on head inimesed.
99. sünnipäevale lähenev Leida Karpa on elanud oma sõnul ilusat elu – pole kunagi tundnud nälga ega puudust ning tema ümber on head inimesed. Foto: Elmo Riig

Viljandis elaval Leida Karpal on vanust peaaegu sama palju kui Eesti Vabariigil. 1918. aasta suvel sündinud naine käib seniajani rõõmsal meelel spordihoone kohvikus ja armastab kodus enda järel korda hoida. Vähemalt oma nõud tahab ta ise ära pesta. 

«Kui ma ei saanud kolm päeva väljas käia, siis tundsin, et jäin kohe vanemaks,» ütles 98-aastane Leida Karpa teisipäeval, kui oli sunnitud vihmase ja libeda ilma tõttu juba mitmendat päeva toas olema. Tütre juures elaval Karpal on oma tuba, kus tal on kõik nii ära sätitud, et saab liikuda kepi abita, kui vahepeal kipub tasakaal streikima. Kepp on Karpa sõnul ainult tülinaks, isegi siis, kui toidukotiga poest koju tuleb. «Vea seda keppi ka veel ilmaaegu...»

Raamatuid ei saa ta lugeda. «Trükk, mis vanasti oli, on nii ära kustunud,» tõdes eakas proua, kelle nägemine ja kuulmine pole enam see, mis varem. Seetõttu viis ta oma sõnul hirmus toreda raamatu «Ameerika tragöödia» antikvariaati, et ehk mõni teine tahab lugeda. Aga mälu on Eesti riigi eakaaslasel hea ja selle üle, et mäletab ka vanu asju selgelt, on ta väga õnnelik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles